null Beeld RV
Beeld RV

Open Venster

‘Oosterweelgrond in Terhagen dumpen is onzinnig’

De Kleiputten Terhagen vormen het onderwerp van een saneringsplan van de provincie Antwerpen. De reden: de aanwezigheid van een asbeststort van 5 hectare aan de rand van het gebied en een verhoogd sulfaatgehalte in het grondwater in het hele gebied van 86 hectare.

Als bron van die verhoging worden een oud, afgedekt huisvuilstort en een gipsstort aangeduid. Bij boringen is echter gebleken dat in het huisvuilstort de saneringsnorm — die dezelfde is als de drinkwaternorm, omdat er geen saneringsnorm bestaat voor sulfaten — niet wordt overschreden en dat er geen gipsstort gelokaliseerd kan worden.

Het asbeststort moet uiteraard volgens de VLAREM-wetgeving gesaneerd worden. Maar de rest van de Kleiputten Terhagen, die ondertussen waardevol natuurgebied geworden zijn, hoeven helemaal niet met een metersdikke laag Oosterweelgrond bedekt te worden. Boomse klei heeft immers van nature een verhoogd gehalte aan sulfaten.

Meestal wordt verontreiniging weggemoffeld, maar in het dossier van de Kleiputten Terhagen wordt het tegenovergestelde gedaan naar aanleiding van een mogelijke sulfaatverontreiniging. Men wil gewoon het volstorten van de putten kunnen verantwoorden, en, o ironie, het verhoogde sulfaatgehalte in het grondwater ‘saneren’ met sulfaatrijke gronden.

Als de provincie Antwerpen zo nodig een saneringsproject wil opstarten om grond van het Oosterweelproject te dumpen, kan ze beter haar pijlen richten op het recreatiedomein De Schorre. Daar zijn de noord- en westzijde afgeboord door gipsstorten met bijbehorende radioactieve straling, die slechts met een dunne laag aarde zijn afgedekt.

Leke Segers, Boom.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234