null Beeld Belga
Beeld Belga

Open Venster

‘Ouders met kinderen en kleinkinderen in het buitenland blijven in de kou staan’

Lezersbrief

Mijn naam is Annemie, ik ben 71 jaar oud en gehuwd, en ik heb drie kinderen en vier kleinkinderen tussen 4 en 15 jaar. Mijn man en ik wonen in België, maar al onze kinderen en kleinkinderen wonen in het buitenland, van Canada tot Singapore. Het is van februari 2020 geleden dat we enkelen in levenden lijve hebben zien, bij de anderen is het al van eind 2019 geleden.

De voorbije achttien maanden zijn erg lastig geweest. Vroeger konden we heen en weer reizen of kwamen zij naar hier. Veel mensen beseffen niet hoe zwaar dat weegt. Ik ga ook geen discussies meer aan met mensen die het tof zouden vinden om veertien dagen (of drie weken in het geval van Singapore) op hotel in quarantaine te zitten, als je al zou mogen vertrekken.

Ik heb ook mijn geloof en hoop in de overheid en de hulpverleners verloren. Toen een dokter me in augustus vorig jaar vroeg hoe het met me ging, stelde zij me zwaar teleur. Ik durfde eindelijk eens te zeggen dat ik het er moeilijk mee had dat grootouders hun kinderen en kleinkinderen niet konden zien, en ik kreeg als antwoord: ‘Je had maar niet moeten toelaten dat je kinderen naar het buitenland vertrokken.’

Dat antwoord heeft me echt in de put geduwd. Nu steken wij steeds meer ons verdriet weg. Binnenkort hebben we twee jaar gemist in het leven van onze kleinkinderen. Onze kinderen doen er alles aan om ons op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, maar het gemis wordt groter en groter.

Mijn man en ik zijn geen doemdenkers. We hebben allebei kanker overwonnen, we zijn al jaren actief als vrijwilliger en we hebben tijdens de lockdowns het geluk gehad dat we dat konden blijven doen. Maar nu moeten we mekaar blijven oppeppen. Wat als dat niet meer lukt?

Politici en ondernemers moeten kunnen reizen, het goederentransport mag niet onderbroken worden in het belang van de economie en er varen zelfs weer cruiseschepen uit, maar familiehereniging is niet mogelijk. Wij zijn zeker niet de enigen die in die situatie zitten. Er zijn duizenden andere Belgen van wie de kinderen en kleinkinderen ver weg wonen. De politiek en de diplomatie moeten ook voor hen snel een oplossing zoeken, zodat de zomer van 2021 ook voor hen perspectief biedt.

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234