Premier Alexander De Croo (Open VLD) Beeld BELGA
Premier Alexander De Croo (Open VLD)Beeld BELGA

‘Premier De Croo, is het niet tijd voor 5 minuten politieke moed?’

Lezersbrief

De individuele keuzevrijheid maakt de kern uit van het klassieke liberalisme. Maar die vrijheid, zo stelt datzelfde liberalisme, mag de vrijheid van andere mensen niet belemmeren. ‘Mijn vrijheid houdt op waar die van een ander begint,’ stelde John Stuart Mill, Engels filosoof liberaal parlementslid, in de negentiende eeuw.

De stevige vrijheidsbeperkende maatregelen tijdens de eerste, tweede en derde golf van de coronacrisis waren vanuit dat vrijheidsbegrip zeker te verantwoorden: de fysieke bewegingsvrijheid van sommigen had anderen schade kunnen toebrengen.

Het is dan ook moeilijk te begrijpen dat premier Alexander De Croo, een liberaal nota bene, in de huidige alarmfase de noodzaak van verplichte vaccinatie voor iedereen niet inziet. Voorlopig stelt hij die mogelijkheid zelfs niet in het vooruitzicht.

Ontwapenende getuigenissen van chirurgen spreken boekdelen. Zij zien antivaxers en patiënten die zich zonder goede reden niet hebben laten vaccineren proportioneel een groot deel van de ziekenhuisbedden innemen. Bedden die bedoeld zijn voor mensen die een dringende ingreep van welke aard ook nodig hebben. Zonder enig perspectief zien zij, met angst en frustratie in het hart, de verlossing van hun pijn uitgesteld en worden ze naar huis gestuurd.

Een orthopedische chirurg in Ziekenhuis Oost-Limburg stak zijn verontwaardiging niet weg. Hij had het over ‘verplichte solidariteit als hoeksteen van onze welvaartsstaat’ om algemene vaccinatie te rechtvaardigen.

Om de vaccinatie tegen het coronavirus te verplichten volstaan 5 minuten politieke moed. Moed die bij de premier en de politieke top helaas nog ontbreekt.

L. Goyens, Genk

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234