null Beeld Photo News
Beeld Photo News

humoOpen Venster

‘Prikkeldraad helpt niet tegen hongersnood en dictaturen’

Lezersbrief

Wie heeft Marc Bossuyt ooit de titel van Erecommissaris-generaal voor de Vluchtelingen en Statelozen toegekend? Uit zijn beleid en zijn verklaringen in ‘De afspraak’ op Canvas blijkt vooral een houding van afwijzing die aan afkeer grenst en afkeer oproept.

Hij looft het beleid van gewezen staatssecretaris Theo Francken (N-VA), die met zijn pushbacks inderdaad ‘mooie’ cijfers kon voorleggen. Bossuyt zegt laconiek: ‘Externe oorzaken zijn er nu eenmaal altijd.’ Alsof het om een natuurwet gaat waartegen toch niets te beginnen is.

Hij legt geen verband tussen onze manier van produceren (die een invoer van grondstoffen vergt waartegen geen bezwaren worden geopperd) en onze eigen voorgeschiedenis. Goederen mogen de grens over, mensen mogen dat alleen als ze als vee worden gestempeld, en dan nog mondjesmaat.

Daartegenover staat de dooddoener dat de EU niet het OCMW van de wereld kan zijn, maar helpt prikkeldraad tegen hongersnood, klimaatverstoring en dictaturen?

Wat we missen bij Marc Bossuyt, is mededogen. Mensen zijn meer dan cijfers: balansen zijn voor boekhouders, bij tragedies primeert een oorzakelijk denken en daarna het remediëren. Bij Bossuyt merken we uitsluitend zelfgenoegzaamheid.

Staf De Wilde, De Haan.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234