Open Venster

RIJDEN OP CNG

Lezer Herman Joossen heeft groot gelijk als hij zegt dat de burger continu gemanipuleerd wordt om volop in de 'groene' economie te investeren ('Rijden op cng', Humo 4142). De meetgegevens van de VRT in het onderzoek naar de milieuvriendelijkste auto's zijn waarschijnlijk wel correct, maar de conclusies noem ik cherrypicking. Aardgas is en blijft de properste fossiele brandstof omdat bij verbranding de kleinste hoeveelheden koolstofmonoxide, stikstofoxiden en zwaveldioxide vrijkomen. Die stoffen hebben een rechtstreekse negatieve impact op onze gezondheid. Bovendien is enkele jaren geleden een grootschalig onderzoek naar stikstofoxiden gevoerd in België, waaruit bleek dat de luchtkwaliteit, vooral in en rond Antwerpen, alarmerend was. Hoe komt het dat we daar niets meer van horen?

Uit het VRT-onderzoek leid ik af dat de onderzoekers de milieueffecten van uitlaatgassen reduceren tot fijnstof, dat niet alleen afkomstig is van de verbranding, maar ook van de wrijving van de banden met het wegdek. Dat elektrische wagens geen fijnstof produceren, is een mythe. Door het hogere koppel van de elektrische motor zullen ze in vergelijking met de andere auto's zelfs slechter scoren op dat vlak.

Voorts zijn de accu's van elektrische auto's verre van duurzaam te noemen: de metalen die daarvoor nodig zijn, worden op een zeer asociale manier gewonnen en de grondstof lithium is vrij zeldzaam en niet onuitputtelijk.

Kris Dewit, Heverlee.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234