Open Venster

‘Roman Polanski is een monster noch een pedofiel’

Redactie

Ik was 6 jaar toen ik voor het eerst de hilarische vampierenpastiche ‘The Fearless Vampire Killers’ zag. Onvergetelijk is de scène waarin een homoseksuele vampier Roman Polanski (hij speelt het hulpje van de professor) tracht te verleiden. Ik heb die film zeker honderd keer bekeken, ik zag hem nog liever dan ‘Billy Budd’! Later ontdekte ik ook de andere films van het genie ­Polanski. Ik was vaag op de hoogte van een misstap in de Verenigde Staten, wilde tijden.

Ondertussen leven we helaas niet meer in wilde tijden; ondertussen leven we (opnieuw) in puriteinse tijden en wordt er blijkbaar verwacht dat kunstenaars moreel onberispelijk zijn. Ze mogen niets op hun kerfstok hebben. En als ze toch iets op hun kerfstok hebben, dan moeten ze desnoods meer dan vier decennia na de misstap alsnog gestenigd worden.

Ik was gedegouteerd door de fanatici die tegen Roman Polanski betoogden bij de uitreiking van de Césars. De mediocre actrice ­Adèle ­Haenel verliet ostentatief de zaal en riep bij het verlaten van het gebouw: ‘Bravo la pédophilie!’ De fanatieke doch erg hippe ­Heleen ­Debruyne vindt het in haar column ‘Het werk van een monster’ ook nodig om haar steentje bij te dragen. Dat ze zich ‘stierlijk verveelde’ tijdens het bekijken van ‘J’accuse’, laat ik voor haar rekening.

Roman Polanski is een monster noch een pedofiel. Het volstaat om een gulzige blik (al zijn die nu ook al verboden) te werpen op zijn voluptueuze vrouw ­Emmanuelle ­Seigner om dat door te hebben. Polanski heeft ongetwijfeld een heel arsenaal aan perversies en grilligheden. Gelukkig voor ons. Hij heeft Auschwitz overleefd, en de ongelofelijk brute moord op zijn vrouw ­Sharon ­Tate en hun ongeboren kind. Hoelang moet hij nog boeten voor die ene misstap? Ik word er razend van.

Ik herlees momenteel ­Gerrit ­Achterberg. Dat mag natuurlijk niet, want Achterberg heeft zijn hospita vermoord. ­Céline en ­Lucebert waren fout in de oorlog, dus weg ermee. ­Hanlo en ­Reve prutsten graag aan heel jonge jongetjes, die vallen ook af.

Sinds wanneer moeten kunstenaars fatsoenlijke mensen zijn? Dermatologen, glasblazers, zadelmakers, imkers, tuinmannen, garnalenpellers, zeepzieders, taxidermisten en baggeraars moeten fatsoenlijk zijn. Tenminste: tijdens hun werkuren, daarna mogen ze wat mij betreft naar hartenlust minderjarige fagottisten en analfabetische jongenshoeren bezoedelen.

Van mijn kunstenaars verwacht ik smerigheid, wellust, drift, opvliegendheid, obsessie, koorts… Kortom: schone ziekelijkheid, zalige vunzigheid, uitbundige gortigheid, compromisloze walgelijkheid! Leve de perverse geesten die mijn leven verrijken! Dankzij jullie voel ik mij minder alleen.

Zo, dan ga ik nu een blindencentrum in brand steken, 200 euro stelen van een dementerende orgeldraaier en het scrotum van een imbeciele vogelwichelaar doorboren met de scherven van een aan diggelen geslagen Mariabeeldje. Lichte kost, maar de dag is nog jong.

Delphine Lecompte, Brugge.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234