Ruth Lasters. Beeld rv
Ruth Lasters.Beeld rv

humoOpen Venster

‘Ruth Lasters heeft gelijk dat er weinig respect is voor bepaalde studierichtingen, maar dat is het topje van de ijsberg’

Lezersbrief

De Antwerpse stadsdichteres Ruth Lasters heeft samen met haar leerlingen een gedicht over discriminatie in ons onderwijssysteem geschreven. De boodschap is dat er een groot gebrek aan respect is voor bepaalde studierichtingen, dat die studies als minderwaardig worden beschouwd, maar dat de afgestudeerden uit die richtingen, meestal arbeiders, broodnodig zijn voor onze maatschappij.

Die vaststelling is ontegensprekelijk zeer juist, en er is actie nodig. Maar het is slechts het topje van de grote ijsberg van Belgische problemen.

We hebben in ons land geen natuurlijke grondstoffen, geen ertsen, geen mineralen. We ontginnen geen olie of gas om te voorzien in onze energiebehoeften. We hebben de maakindustrie afgebouwd en produceren hier bijna niets meer: geen kleding, geen schoeisel, geen elektrische toestellen, geen machines. Er zijn onvoldoende arbeiders om huizen te bouwen, geen metselaars, geen loodgieters, geen dakwerkers. We vinden geen bakker of slager meer in de buurt.

Wat we wel uitstekend doen, is voortdurend nutteloze, onproductieve prestigejobs creëren. Vandaag moet je vijftig certificaten van would-be experts voorleggen als je je huis wilt verkopen of er één wilt bouwen. Er zijn tienduizenden boekhouders, juristen en belasting- en andere consulenten die ons helpen om te voldoen aan alle, veelal nutteloze, administratieve, fiscale en andere eisen.

Ook zijn er regeringen en openbare besturen bij de vleet die allesbehalve goed besturen. Er is een fundamenteel gebrek aan 'eenheid van leiding’, nodig om om het even welk probleem op te lossen.

Onze jeugd is verwend, de schoolresultaten dalen jaarlijks met volle procenten. Studeren en werken vinden velen bijzaak, naast de vele festivals die ze moeten bijwonen en de reizen die ze absoluut moeten maken. Veel goede leerkrachten haken af omdat ze niet langer die rotverwende nesten willen onderwijzen en begeleiden, en dan zijn er nog de tegenwerkende ouders.

In België is er nood aan een revolutie in ons denken, en een totale omslag in ons handelen. Zet het gezond verstand aan het werk om deze rotverwende en ontspoorde maatschappij op het juiste spoor te krijgen. Anders komt de voorspelling uit dat over vijf tot tien jaar onze middenklasse verdwenen zal zijn, en daarmee ook onze welvaart.

Het is nog niet te laat, maar hoogdringende actie is absoluut nodig.

Michel Schoep, Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234