Sihame el Kaouakibi Open VLD en familie - links Nourdine - rechts Youssef. Said staat niet op de foto Beeld Photo News
Sihame el Kaouakibi Open VLD en familie - links Nourdine - rechts Youssef. Said staat niet op de fotoBeeld Photo News

Open Venster

Said El Kaouakibi reageert op het Humo-artikel ‘De val van Sihame El Kaouakibi’

Lezersbrief

Ik heb akte genomen van het artikel ‘De dans met de politiek: de opkomst en val van Sihame El Kaouakibi’ in Humo 4214 van dinsdag 8 juni en zag graag volgende rechtzettingen gepubliceerd:

Citaat: ‘Zijn voormalige medewerker Nordin Mahboub bezorgt Humo foto’s en filmpjes van putten die het opschrift ‘Tanzanie 2017 Hope4Life Al Mawada Charity’ dragen. Bedenking: in 2017 bestaat Al Mawada Charity nog niet. De nieuwe benaming komt er pas in augustus 2018. In 2017 heet de vzw Al Mawadda – met twee keer de letter ‘d’.’ Het is bijzonder teleurstellend om zulke onterechte bedenkingen te moeten lezen. Al-Mawada Charity was in 2017 de roepnaam voor de afdeling binnen Al-Mawada die zich enkel bezighield met humanitaire activiteiten. Daarnaast had je ook nog de afdeling al-Mawada Tv. Zo kon men de activiteiten van elke afdeling onderscheiden. Daarom werd de naam al-Mawada Charity op de waterputten gezet.

Citaat: ‘Ik heb Said El Kaouakibi als een integere man gekend, iemand die zichzelf heeft gezocht in zijn geloof, maar eerlijk is eerlijk: Jongeren voor Islam was wel de bron van Sharia4Belgium.’ Jongeren voor Islam was geen voorloper noch de bron van Sharia4Belgium. Geen enkel lid van Sharia4Belgium was lid van Jongeren voor Islam. De bewering in het artikel is gebaseerd op onjuiste informatie.

Citaat: ‘In 2015 verdwijnen de uitzendingen door derden van het scherm. Said El Kaouakibi begint met Al Mawada TV, een YouTubekanaal dat het gros van de tijd Koranrecitaties en preken uitzendt, maar tegelijk een krachtige hefboom voor liefdadigheid is. In Gazet van Antwerpen verklaart Said El Kaouakibi trots dat hij met Al Mawada TV in één weekend 120.000 euro voor de moskee van Boom heeft opgehaald, en voor de moskee van Turnhout naar eigen zeggen 218.000 euro. ‘Ook in die vorm van liefdadigheid zijn envelopjes en stortingen op persoonlijke rekeningen gebruikelijk,’ zegt een moslim. ‘En Al Mawada vraagt ook commissies.’’ Al-Mawada Tv stond in voor de audiovisuele dienstverlening van de benefieten en dit in opdracht van de organiserende vereniging. De donateurs deden hun schenkingen rechtstreeks op de rekeningen van de verenigingen die de benefiet organiseerden. Het rekeningnummer werd ook vermeld tijdens de livestream en op het officiële affiche van de benefiet.

Citaat: ‘De relatie tussen Said en zijn zus Sihame is niet altijd even makkelijk. De verschillen zijn groot tussen een vrome moslim die vijf keer per dag bidt, en een vrijgevochten moslima die de voorschriften van de profeet op de proef stelt. Maar als het moet, vinden ze elkaar. Sihame duikt op in filmpjes van Al Mawada TV. En in 2018 mag Nordin Mahboub, de rechterhand van Said, de deradicaliseringscampagne van WeLoveBXL aansturen. Mahboub wordt door Sihame El Kaouakibi wel vaker in de ring gestuurd.’ Het filmpje van al-Mawada werd gemaakt ter veroordeling van de aanslagen van 22 maart, waarin verschillende bekende moslims hun verontwaardiging bekendmaakten.

Citaat: ‘Said had die job te danken aan de connecties van zijn zus met de stad.’ Al-Mawada werd als organisatie naast verschillende Antwerpse moslimorganisaties gevraagd om vrijwillig deel te nemen aan de Antwerpse Klankbordgroep.

Antwoord van de redactie

We overlopen even uw bezwaren.

Het bordje op de waterputten in Tanzania: De bedenking over de verkeerd gespelde naam wordt al in het artikel zelf genuanceerd. Iemand die de liefdadigheidssector goed kent, noemt dergelijke slordigheid niet ongebruikelijk: ‘Daar hoef je niets verkeerds achter te zoeken.’

De vzw Jongeren voor Islam: u verwijst naar een uitspraak van Dyab Abou Jahjah in het artikel. Hij vertelt dat Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium, zich ook in de entourage van Jongeren voor Islam bevond. Dat er een probleem was met Jongeren voor Islam en uzelf, is onloochenbaar. Citaat uit Knack uit 2008: ‘Tot voor kort was Said El Kaouakibi één van de hoofdtargets van de Belgische veiligheidsdiensten.’

De benefiets op Al Mawada TV: u verwijst naar een citaat van iemand die bekend is met het fenomeen van de tv-benefiets. Hij had het tegenover Humo over een wereld waarin heel wat zwart geld omgaat. In het artikel zegt hij: ‘Ook in die vorm van liefdadigheid zijn envelopjes en stortingen op persoonlijke rekeningen gebruikelijk. En Al Mawada vraagt ook commissies.’ We stellen vast dat u het bestaan van commissies niet ontkent.

Het filmpje van broer en zus El Kaouakibi, en uw deelname aan de Klankbordgroep Deradicalisering van de stad Antwerpen: we zijn het met elkaar eens, uw aanvullingen spreken niets tegen van wat we publiceerden.

Ook reageren? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234