Jan Mulder teaser column Beeld Humo
Jan Mulder teaser columnBeeld Humo

columnjan mulder

Sambi Lokonga verdient een gesprek met de voorzitter na zijn uitspraak over zinloos stervende kinderen

Zaterdag 20 februari. Het Laatste Nieuws publiceert een interview met de aanvoerder van Anderlecht, Sambi Lokonga. Leuke speler op het veld en zelfbewuste prater in een artikel dat allerlei thema’s aansnijdt, zoals daar zijn: de verschillen tussen de posities 6 en 8, de keuze tussen benauwende wereldroem en ongestoord een ijsje kunnen eten met vrienden. En er waren nog meer onderwerpen: arrogantie, balrecuperatie, videosessies, comfortzones, winnaars, patrons en het warme ‘nest’ waarin Sambi is opgegroeid.

Stephan Keygnaert van HLN: ‘Ik las dat je dagelijks de Bijbel leest.’ Lokonga: ‘Ik ben een devoot christen, al van jongs af aan.’ Praat hij met andere spelers in de kleedkamer over zijn geloof? ‘Met Hannes Delcroix. Hij stelt soms kritische vragen over God.’ Zoals? ‘Ik kan het mij niet precies meer herinneren, maar Hannes vroeg iets in de zin van: als God bestaat, waarom zijn er dan overstromingen?’

Keygnaert, de stelling van Hannes aanscherpend: ‘Als God bestaat, Sambi, waarom laat hij dan kinderen zinloos sterven?’ Lokonga: ‘Dat is een terechte vraag. Misschien deden die ouders iets bizars – ik weet het niet? Er gebeuren veel dingen in de wereld die wij niet zien.’ ­Keygnaert gaat er maar niet op door: ‘Wat ík zou willen weten – ben jij een 6 of een 8?’ In het kader van de tactische figuur op het middenveld is dat een interessant onderwerp (ik ga voor Sambi op de 8), maar het kan mij niet meer afleiden van kinderen met ouders die ‘iets bizars’ op hun geweten hebben en daarom van God niet zouden mogen leven. Onnavolgbaar kronkelen de menselijke gedachten en deze vliegt me naar de keel. In Afrika sterven jaarlijks drie miljoen kinderen van de honger.

Zou seks tussen personen van hetzelfde geslacht ten huize ­Lokonga ook onder ‘iets bizars’ vallen? De Schrift is, om het zachtjes uit te drukken, geen ­enthousiaste advocaat van homoseksualiteit, de Lokonga’s zijn strak in de leer... naar de hel, die zondaars van de verboden liefde?

Wat vindt Royal Sporting Club Anderlecht van dit alles? Hoe gaat een fatsoenlijke organisatie om met dergelijke opvattingen van één van zijn bekendste werknemers? Negeren, of een kort bulletin uitvaardigen dat de kwetsende woorden van Sambi Lokonga niet stroken met de normen en waarden van de club?

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Daags na het interview speelde Anderlecht hopelozer dan ooit en verloor het thuis kansloos met 0-2 van KV Kortrijk. Hoe dit te verklaren? Trainer en bestuur zochten het falen in positie 8 of 6 en ze keken naar haperingen in de pressing. Stilstaande fases zijn tegenwoordig ook populair in de wedstrijdanalyse. Ik begrijp dat het hoofd van de trainers op dat moment even niet bij een opmerking over kindersterfte en de toorn van God was, ze zochten oorzaken voor voetbaltechnische tekortkomingen, maar in de hele week daarop bleef het in Neerpede ook stil.

In 1999 liet Glenn Hoddle, destijds bondscoach van Engeland met als assistent een gebedsgenezeres, door The Times optekenen dat gehandicapte mensen door God ‘gestraft werden voor zonden in een eerder leven’. Heel Engeland op de achterste poten. Politiek, spelersvakbond, sponsor Nationwide en alle kranten eisten het vertrek van de trainer. Onder zware maatschappelijke druk ontsloeg de FA Hoddle uiteindelijk.

Sambi Lokonga is erg jong en hoeft na zijn hypothese, dat kinderen voor daden van hun ouders door God eventueel met de dood worden gestraft, niet te worden ontslagen. Wél verdient Sambi, aanvoerder en dus een belangrijke vertegenwoordiger van de club, een gesprek met de voorzitter.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234