Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Beeld BELGA
Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).Beeld BELGA

humoOpen Venster

Sancties voor ouders van kleuters die slecht Nederlands spreken: ‘Weyts’ plan zou tot een schending van het privéleven leiden’

Lezersbrief

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil ouders strenger aanpakken als ze geen moeite doen om hun kleuters thuis in het (verkavelings-)Nederlands op te voeden. Hij wil ze bijvoorbeeld minder kindergeld geven. Zo wil hij voorkomen dat ze met een taalachterstand aan de lagere school beginnen.

Gelukkig kreeg Weyts’ voorstel nogal wat kritiek van collega-politici. Onder anderen minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) formuleerde terechte bedenkingen: hij gaf aan dat geld afnemen geen goed idee is, en dat je de betrokken kinderen beter meer ondersteuning kunt geven. Maar hij opperde ook dat je moeilijk kunt controleren of ouders thuis wel Nederlands spreken met hun kinderen. Zou hij dan met Weyts akkoord te gaan als die controle wél mogelijk was? Letterlijk niemand heeft tot dusver aangevoerd dat wat minister Weyts voor ogen heeft een schending van het privéleven is om u tegen te zeggen.

Daarom dit voorbeeld. Stel, u emigreert naar Noorwegen omdat u weg wilt uit de drukte en de milieuvervuiling in ons land. U werkt daar, uw kind gaat er naar school. En u krijgt de keuze: ofwel spreekt u thuis Noors, ofwel boet u in op uw sociale rechten. Inspecteurs komen controleren of u meewerkt, of nog erger: de school probeert bij uw kind uit te vissen of u meewerkt. Hoe zou u zich daarbij voelen? En hoe pedagogisch verantwoord zou die aanpak zijn?

De inmenging in het privéleven in Vlaanderen wordt almaar driester - en wij staan erbij en kijken ernaar.

Marlene De Smedt, Londerzeel

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234