null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Schaf het belastingvoordeel voor die grote auto’s af’

Lezersbrief

Op 29 juli was het Earth Overshoot Day: we zijn er opnieuw in geslaagd om in een half jaar tijd meer van de aarde te consumeren dan wat die op een jaar kan produceren. We plegen dus roofbouw op onze eigen planeet, met negatieve gevolgen voor de mens als soort.

Er zijn veel voorbeelden te geven van wat we beter zouden laten, maar ik beperk me hier tot eentje waar ik zelf voortdurend kwaad van word. Onze wegen worden overspoeld door buitenmaatse auto’s die door hun gewicht alleen al veel meer benzine verbruiken dan wat eigenlijk nodig is om die ene of enkele mensen van A naar B te vervoeren. Dat betekent niet alleen meer olie die verbrand wordt, maar ook meer uitlaatgassen die worden uitgestoten.

Ze worden gekocht omdat elk automerk ze produceert en promoot en je ze als lichte vrachtwagen kunt inschrijven, wat een groot belastingvoordeel oplevert. Hoelang gaan we daar nog mee door? Hoelang laten we dat nog toe? Alle inspanningen die we leveren om ons te verplaatsen met schonere en duurzamere transportmiddelen, worden door die voor onze planeet erg schadelijke trend tenietgedaan.

Elke kleine auto die al een beetje op leeftijd is, verbieden we om nog in onze steden rond te rijden, waardoor heel wat mensen die weinig met de auto rijden hun wagentje niet meer kunnen gebruiken. Maar die mastodonten maken we fiscaal zo aantrekkelijk dat onze wegen er vol mee rijden. Van mij mogen ze verboden worden, maar het zal vast al een verschil maken als het belastingvoordeel wordt afgeschaft.

Peter Verduyckt, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234