null Beeld Saskia Vanderstichele
Beeld Saskia Vanderstichele

Open Venster

‘Seksueel misbruik door een priester is niet met geld te vergoeden’

Lezersbrief

In Humo 4227 zegt aartsbisschop Jozef De Kesel dat hij voor feiten van seksueel misbruik door priesters altijd het gerecht inschakelt, en dat de kerk in financiële vergoedingen voorziet. Maar hij weet zeer goed dat hij wettelijk verplicht is het gerecht te waarschuwen, en dat hij bij verzuim zelf voor de rechter moet verschijnen.

Hij weet ook dat seksueel misbruik, zeker wanneer dat is gepleegd door een priester, met geen geld te vergoeden is en dat de som die toegekend wordt, gewoon zwijggeld is. Ik heb zelf 6.500 euro ontvangen voor seksueel misbruik met fysiek geweld dat ik heb ondergaan. Om die kleine som te kunnen ontvangen moest ik een vooraf een verklaring ondertekenen dat ik de gepleegde feiten en de naam van de dader niet kenbaar zou maken, en niets zou zeggen of doen dat zijn identiteit zou kunnen onthullen.

In het interview neemt monseigneur De Kesel het ook op voor de andersgeaarden, wat hem siert, maar hij weet maar al te goed dat veel priesters tot de homogemeenschap behoren. Mijn dader was in ieder geval evenveel geïnteresseerd in mijn achterkant als in mijn voorkant. Dat de aartsbisschop het niet eens is met de houding van de katholieke kerk tegenover homoseksualiteit, siert hem ook, maar het is een strijd die hij nooit zal kunnen winnen. Daarvoor zijn de financiële belangen veel te groot.

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234