heleen debruyne teaser Beeld Humo
heleen debruyne teaserBeeld Humo

ColumnHeleen Debruyne

‘Sinds ik ben afgesnauwd door een agente en besnuffeld door een drugshond, ben ik helemaal voor de legalisering van cannabis’

Heleen Debruyne

‘Op één lijn allemaal! Vooruit!’ snauwt een politieagente, het type dat me sterkt in de overtuiging dat de wereld een even rottige plek zou zijn als vooral vrouwen machtige posities zouden bekleden. We staan in Antwerpen-Centraal, zijn net van de trein uit Nederland gestapt en worden onthaald door een team dreigende agenten en een drugshond die zijn job niet zelf heeft mogen kiezen, maar ook behoorlijk dreigend overkomt. ‘Niet bang zijn,’ zegt een overduidelijk bange moeder tegen haar kleuter. De hond snuffelt aan mijn weekendtas. Bijna had er wietolie in gezeten, door een Neder-landse vriendin aangeprezen als een wondermiddel tegen premenstruele krampen – als er hoop op verlichting tegen premenstruele krampen is, ben ik tot veel bereid – maar de bestelling was niet op tijd geleverd.

‘Dat was wel erg onprettig,’ zeggen mijn lief en ik tegen elkaar, als we voorbij de controle zijn. Ik vraag me af welk effect zo’n actie heeft. Thuis ga ik aan het googelen. Volgens verschillende onderzoeken zijn drugshonden helemaal niet zo goed in drugs opsporen. Ze zijn, zoals de meeste honden, wel heel goed in hun baasjes behagen: als ze denken dat hun baasje heel graag wil dat ze drugs ruiken, zijn ze sneller geneigd te blaffen, ook als er geen drugs aanwezig zijn. In het station werd een mediterraan uitziend type in een trainingspak er uitgepikt door de hond – of door de vooroordelen van zijn baasje. Na de fouillering mocht de man beschikken.

Wie vatten ze daar trouwens, in het station? Doorgewinterde dealers hebben al lang andere routes gevonden. Nu ik weet dat ze in Antwerpen-Centraal met drugshonden controleren, zal ik de volgende keer netjes in Berchem uitstappen met mijn in Nederland makkelijk verkrijgbare flesje wietolie. De naïevere drugs-toerist die iets voor eigen gebruik heeft aangeschaft, is wel de sigaar. Kortom, zo’n controle met veel manschappen en een viervoeter voelt meer als veiligheidstheater aan dan als een levensnoodzakelijke maatregel in de strijd tegen de verspreiding van cannabis.

En nu ik toch aan het googelen ben: wat is eigenlijk het probleem met cannabis? Net als alcohol kan het je in een prettige roes brengen, maar is het gevaarlijk bij verkeerd gebruik. Voorstanders van de legalisering van de substantie hebben een heel arsenaal aan goede argumenten. Het lijkt erop dat mensen niet per se meer cannabis gaan gebruiken in landen waar het nu al legaal te koop is. Als je cannabis in de normale handel aanbiedt, kun je veel beter controleren dat jongeren het niet in handen krijgen, kun je correcte informatie meegeven en heb je zicht op de samenstelling van de producten. Dan wordt er open en bloot geteeld, en niet zoals nu in de criminele sfeer van de zwarte markt. Dan kan de overheid zelfs belastingen innen.

Over het al dan niet legaliseren van cannabis had ik geen opinie – nog nooit over nagedacht. Sinds ik ben afgesnauwd door een agente en besnuffeld door een drugshond, ben ik helemaal voor. Een interessant neveneffect van de oorlog tegen drugs.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234