null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Open Venster

Singles over het begrotingsakkoord: ‘Ik kan niet dromen van een eigen huis’

Lezersbrief

‘De situatie wordt steeds nijpender’
Als jonge alleenstaande merk ik dat de kosten hoog zijn. Ik ben twee jaar geleden afgestudeerd en woon alleen met mijn kat. Het is niet evident om een appartement te vinden dat ruim genoeg is, maar toch goedkoop genoeg om te kunnen betalen met één loon. Als alle kosten zoals elektriciteit, internet, water en huur opgeteld worden, geef ik gemakkelijk de helft van mijn loon uit. Ik voel dat de overheid de groep van de alleenstaanden systematisch in de kou laat staan. Ik mag er niet eens van dromen om ooit een eigen huis te kunnen kopen. Lenen is onmogelijk, de prijzen zijn astronomisch, zelfs voor kleine huizen. De Nationale Bank heeft beslist dat vanaf 2022 een schatting verplicht is voor er een lening afgesloten kan worden. Dat komt er concreet op neer dat mensen minder zullen kunnen lenen. En nu al wordt er ver boven de waarde geboden, omdat er meestal tientallen kandidaten zijn. Voor alleenstaanden wordt de situatie steeds nijpender. Denis, Leuven.

‘Een alleenstaande wordt meer belast op alles’
De gemiddelde huurprijs voor een appartement met twee slaapkamers bedraagt gemiddeld 750 tot 800 euro, zonder kosten. Ik ken weinig tweeverdieners die iets huren voor 1.600 euro per maand. Ook de kosten voor telefoon, televisie enzovoort kun je niet delen. Als alleenstaande vader met een gewone job kan ik zonder spaarcenten niet bij de bank aankloppen zonder onder hoongelach weggestuurd te worden. Je wordt ook nog eens meer belast op alles. Als alleenstaande is het echt wel moeilijker. Juliaan Wyns, via mail.

‘Zelden rekent men voor een tweepersoonskamer een singletarief aan’
Kijk alleen al eens maar naar de vakantiemogelijkheden voor een single. Je moet al erg hard zoeken om als single niet te moeten betalen voor een tweepersoonskamer. Op slechts enkele plekken houdt men rekening met alleenstaanden, en rekent men voor een tweepersoonskamer een singletarief aan. Veronique, Berchem.

‘Twee personen verbruiken niet meer, maar een alleenstaande betaalt evenveel’
De kosten voor verlichting, verwarming en water voor één of twee personen zijn praktisch dezelfde. Maar een alleenstaande moet het van één inkomen betalen. Het eten is even duur, want het aanbod in de winkel is niet gericht op singles - ofwel moet je een hele week van die bloemkool of ovenschotel eten. Vaak is een pot confituur al slecht voor je aan de helft zit. In het groot inkopen is voordeliger, maar als single doe je heel lang met bijvoorbeeld een fles Dreft, en budgettair is zoveel kopen ook niet haalbaar. Veel singles kunnen zich ook geen reis permitteren, ze moeten meer betalen omdat ze single zijn en alleen is het gewoon minder leuk, net zoals op restaurant gaan. Je draait overal voor de volle pot op, vaak schrik je als er weer een rekening in de bus valt. Maar het grootste gemis is dat je niets kunt delen, kleine of grote dingen, vreugde of droefenis: je moet alles alleen ervaren. Anny Lambrecht, Kortrijk.

‘Je draagt alle kosten volledig alleen’
Het leven van singles is wel degelijk zwaarder dan dat van koppels. Voornamelijk op financieel vlak. Singles moeten voor alle zaken en services evenveel betalen als koppels: denk aan de huur van een appartement, elektriciteits-, gas- en waterkosten, maar ook abonnementen voor tv en internet en kleine zaken als vuilniszakken. Daarnaast worden singles vaker benadeeld bij financiële voorstellen - ik denk daarbij aan voorhuwelijkssparen, waarbij koppels meer krijgen uitgekeerd dan singles. Ook verzekeringen voor de inboedel en dergelijke kosten evenveel. Met andere woorden: je draagt als single alle kosten volledig alleen, waar een koppel die zo goed als altijd door twee kan delen. Fréderique Vansweevelt, via mail.

‘Alleenstaande vaders hebben het nog zwaarder’
Als het over singles gaat, gaat het meestal over alleenstaande moeders, zelden of nooit over alleenstaande werkende vaders. Alleenstaande mannen met een fulltimejob worden zwaar belast, betalen alimentatie en krijgen nergens een voordeel. Daardoor houden ze op het einde van de maand zelfs minder over dan een alleenstaande niet-werkende moeder. Een alleenstaande werkende vader krijgt geen sociale woning, geen kindergeld, geen sociaal tarief voor gas en elektriciteit, geen pro-Deoadvocaat, geen gratis dokterconsultaties, enzovoort. Hij wordt zwaar belast en betaalt overal de volle pot. Jonckers, Hasselt.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234