null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Slechts enkele idioten hechten geloof aan complottheorieën, maar ze zijn wel verantwoordelijk voor de tweede golf’

Redactie

De laatste tijd wordt mijn Facebookpagina overspoeld door een hoop pseudowetenschappelijke bullshit, misselijkmakende desinformatie en verdraaide waarheden en cijfergegoochel. Ik ga niet ontkennen dat de maatregelen ook nadelige effecten hebben. Ook ik word er niet vrolijk van. Maar de situatie is nu eenmaal wat ze is. Mondmaskers en social distancing zullen de verspreiding van de ziekte niet volledig voorkomen, dat klopt. Maar we kunnen die zo wel afzwakken tot er een vaccin is. Het spijt me, maar ik ben al dat gezwets beu. Ik word ook niet gelukkig van alle maatregelen, maar zet dat masker op, hou afstand en beperk je contacten. Niet voor eeuwig, maar zolang het nodig is.

De avondklok en andere extreme maatregelen zijn inderdaad draconische vrijheidsinperkingen, waarschijnlijk ongezien sinds WO II. Het merendeel van de bevolking heeft genoeg gezond verstand om zonder deze beperking ervoor te zorgen dat het virus zich minimaal verspreidt. Slechts enkele idioten hechten geloof aan van de pot gerukte complottheorieën of ‘wetenschappelijke’ ontkenning. Slechts een klein deel van de bevolking denkt dat het niet meer nodig is enige voorzichtigheid in acht te nemen. Echter, het is die kleine, moeilijk te vatten minderheid die nu verantwoordelijk is voor de tweede golf waar we nu aan beginnen. En ik wil nog niet denken aan een derde of vierde golf.

Voor alle duidelijkheid: tijdens de eerste golf werden alleen de zwaar zieke coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Het merendeel van de positief getesten moest thuis uitzieken en had maanden later nog last. Waarschijnlijk zullen ze er zelfs blijvende schade aan overhouden. In de ziekenhuizen werden mensen met zuurstofnood of zware ademhalingsmoeilijkheden opgenomen. Op de afdeling intensieve zorg heb ook ik zwaar zieke patiënten gehad. Sommige hebben we erdoor gekregen, andere hebben we verloren. Het was loodzwaar werken, maar het was werkbaar. We hebben wel patiënten overgenomen uit Limburg, omdat daar niet genoeg middelen meer waren om ze te kunnen behandelen, ondanks al een onmogelijk geachte opschaling van de capaciteit in alle ziekenhuizen. Maar de beelden van overbelaste Italiaanse ziekenhuizen, waar mensen op de gang lagen te sterven, zitten nog vers in het geheugen. Stop dus met al die idiote, half wetenschappelijke zever.

Sven Picavet, anesthesist-intensivist, AZ Jan Palfijn, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234