Open Venster

‘Snoei in het aantal regeringen en mandaten’

Redactie

Volgens de jongste prognoses stevent België af op een desastreus begrotingstekort van 12 miljard euro. Iedere weldenkende burger beseft dat het zo niet verder kan, en dat er dringend ingrijpende maatregelen nodig zijn. Maar meer dan 250 dagen na de verkiezingen is er nog altijd geen nieuwe federale regering. Meer nog, de federale restregering lijkt zich geen al te grote zorgen te maken over dat gigantische budgettaire gat.

Wel verschijnt er plots een koninklijke opdrachthouder ten tonele. Die wil nu in vertrouwen en discretie voortwerken. De vraag is alleen: waaraan? Want de politieke inertie op federaal vlak loopt echt de spuigaten uit. Competente politici zouden zich niet mogen bezondigen aan die inertie. Zij zouden zich dringend moeten afvragen of onze huidige politieke structuur, en alles wat ermee samenhangt, niet drastisch dient afgeslankt en grondig hervormd. In elk geval zou er zo al flink bespaard kunnen worden.

Hebben wij echt behoefte aan zes regeringen? Aan al die bijbehorende parlementen, ministeries, commissies en adviesraden? Kan alles niet een stuk eenvoudiger, efficiënter en minder complex, en vooral minder duur voor de belastingbetaler? Wanneer houdt de senaat nu eindelijk op te bestaan? Hebben onze provincies nog zin? En dient er op gemeentelijk en lokaal vlak ook niet dringend gestreefd naar grotere entiteiten? Hierover ten gronde nadenken, er politiek en budgettair de correcte conclusies uit trekken en die ook uitvoeren vergt van alle betrokkenen meer dan vijf minuten politieke moed.

Niet alleen in het aantal politieke mandaten kan er duchtig gesnoeid worden. Ook financieel en fiscaal zouden onze politici een faire inspanning moeten leveren. Zo is het hoog tijd dat ze navenant het mes zetten in de modaliteiten en de hoogte van hun eigen verloning, pensioen, uittredingsvergoeding en presentiegelden.

Met deze demarche zouden onze politici eindelijk een signaal aan de gewone burger geven dat het hen echt menens is om op een sociale en intellectueel eerlijke manier het immense tekort in de begroting aan te pakken.

Michel Van Uytfanghe, Wetteren.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234