null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Open Venster

‘Snotapen pesten leerkrachten buiten, dus moet ik privéleraars betalen voor mijn kinderen’

Lezersbrief

Ik lees de laatste tijd heel wat meningen over het inkorten van de zomervakantie. Of die moet worden ingekort of niet, daar zullen de onderwijsexperten zich wel over buigen. Ik heb wel moeite met de argumenten die sommigen voordragen.

Zo pleiten sommigen voor het inkorten omdat dat de opvangproblemen van de kinderen zou oplossen. Mijn vrouw en ik hebben zelf vier kinderen, tussen de leeftijd van 10 en 18 jaar. Ik werk als IT’er en mijn vrouw als verpleegkundige. Ook voor ons is het steeds een puzzel, maar dat wisten we vóór we bewust voor onze kinderen kozen. De zomervakantie bestaat al langer dan achttien jaar uit twee maanden. Ik vind het bijgevolg nogal denigrerend naar leerkrachten toe dat zij als het ware het opvangprobleem moeten oplossen.

Ook las ik het argument van een leerkracht over het Nederlands van de anderstaligen. Mijn oudste dochter is al enkele jaren bevriend met een meisje uit Syrië. Haar ouders spreken niet zo vlot Nederlands als zij, maar het is niet dat zij tijdens de zomervakantie van de Nederlandssprekende wereld is afgesloten. Ze behoudt regelmatig contact met haar Nederlandstalige klasgenoten en heeft verschillende apps op haar smartphone waarop ze Nederlandstalige programma’s volgt. Men moet ook zelf een beetje van goede wil zijn.

Verder lees ik ook het argument van de kennis die verloren gaat. Klopt, maar dan moeten de kinderen ook wel de kans krijgen om tijdens het schooljaar kennis op te doen en dat is volgens mij dringender dan het inkorten van de zomervakantie. Mijn oudste dochter in de richting 6 We-Wi heeft al sinds oktober geen leerkracht wetenschappen. De andere leerkrachten springen bij, maar dat is geen volwaardig lessenpakket. Omdat mijn dochter wil deelnemen aan het toelatingsexamen voor arts, betaal ik momenteel een leerkracht die uit het onderwijs is gestapt om mijn dochter voor te bereiden op het examen.

Mijn kinderen zitten op drie verschillende scholen en op elke school stelt zich hetzelfde probleem, een groot deel van de lesuren zitten ze in de studie. Er is gewoon geen leerkracht voor verschillende vakken of de leerkracht is langdurig ziek. In de klas van mijn 16-jarige zoon (4 handel) vinden de leerlingen het zelfs zo aangenaam om in de studie te zitten dat de ene na de andere leerkracht wordt buitengepest. Ook voor mijn zoon ga ik nu op zoek naar leerkrachten die hem kunnen bijwerken.

Hier wringt voor mij het schoentje. Veel ouders laten de opvoeding over aan de school. Als ik de school contacteer met de vraag wanneer mijn zoon deftig les zal krijgen en er iets gedaan wordt aan diegenen die de boel op stelten zetten, dan krijg ik steevast het antwoord: ‘Iedereen heeft recht op onderwijs.’ Welk onderwijs? Er staat dan wel iemand voor de klas, maar veel les wordt er niet gegeven. Mijn zoon gedraagt zich, maar is wel het slachtoffer. Wij als gezin zijn het slachtoffer en moeten onze financiële middelen aanspreken om hem ook te geven waar hij recht op heeft.

Ik vraag minister Weyts daarom dringend een aanpak om leerkrachten en directies te ondersteunen, zodat goed opgevoede kinderen les kunnen krijgen. Geef leerkrachten het recht om onbeleefde snotapen de toegang tot de les te ontzeggen. Wanneer de leerkracht opnieuw gerespecteerd wordt, zullen er vanzelf meer leerkrachten voor de klas willen staan. Verandert dat niet, dan denk ik dat de komende jaren heel wat ouders zullen doen wat ik nu doe: betalen voor privélessen. En vrees ik vooral dat niemand nog voor het onderwijs zal kiezen, of het in elk geval niet lang zal blijven doen.

Dirk De smet, Sint-Katelijne-Waver.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234