null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

humoOpen Venster

‘Soms begrijpt de stagiair zelf de leerstof niet die hij geeft’

Lezersbrief

Er zijn een heel aantal redenen waarom het onderwijs in een crisis verkeert. Zo zijn de jongeren voor wie leerkracht worden de eerste keuze is, eerder zeldzaam. Velen proberen eerst enkele andere richtingen, en als het niet lukt, kiezen ze maar voor het onderwijs.

Daardoor komen er mensen voor de klas te staan die er niet altijd in geïnteresseerd zijn of er niet bekwaam voor zijn, want in de opleiding laat men hen te makkelijk overgaan. Ik heb stagiairs gezien die de leerstof zelf niet begrepen, maar volgens de begeleider was het te laat om hen nog te laten stoppen. En leraars die wel goed werken, verdienen niet meer dan wie zich niet inspant.

Jonge leerkrachten willen minder lang werken voor de school. Ze willen tijd voor ontspanning en hun gezin. Daar is niets op tegen, maar hun schoolwerk mag er niet onder lijden.

De werkdruk is hoog, dat klopt, maar dat was vroeger ook zo. Wat er nu bij is gekomen, zijn de leerlingvolgsystemen, en allerhande testen. Maar wordt er iets mee gedaan? Leerkrachten zijn voorts niet opgeleid om te werken met kinderen met een beperking, of met kinderen die het Nederlands niet voldoende beheersen.

Voorts willen veel ouders niet dat hun kind nog huiswerk moet maken. Ze dulden evenmin de minste kritiek op het gedrag: mijn kind, schoon kind. De leerkracht moet te veel energie steken in het managen van de klas. De kinderen zijn vaak onbeschoft en ze zijn het niet gewend om te doen wat hun wordt gevraagd.

Los daarvan kunnen kinderen zich minder goed concentreren dan vroeger. Dat wil zeker niet zeggen dat alles moet worden zoals vroeger, want kinderen moeten graag naar school gaan en graag leren maar ze moeten ook discipline hebben. Een les denkend lezen geven is echt een moeilijke opdracht geworden. Er wordt in het algemeen ook te weinig aandacht besteed aan kennis verwerven. Ervaren en beleven is prima, maar daar mag het niet bij blijven.

Ten slotte moeten de leerkrachten in het basisonderwijs hoger opgeleid worden. De leerstof is ingewikkelder in de hogere jaren, maar jonge kinderen opvoeden is moeilijker en veel belangrijker.

Leona Cloots, Bunsbeek.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234