null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Open Venster

‘Soms denk ik dat mijn man beter een auto-ongeval in plaats van een depressie had gehad’

Redactie

Mijn man vecht al meer dan een jaar tegen een zware depressie en PTSS. Een aantal maanden geleden zag hij geen andere oplossing dan zich te laten opnemen, want hij wist simpelweg niet meer hoe hij die depressie nog zelf kon overwinnen.

Onze ziekteverzekering heeft al laten weten dat ze niet meer dan veertig opnamedagen per kalenderjaar vergoedt. Mijn man is eerst tien dagen opgenomen. Hij leek ‘geen gevaar voor zichzelf’ meer en mocht naar huis. Geen vijf dagen later liet hij zich weer opnemen, zo goed ging het dus allemaal niet. Na bijna drie weken is hij doorgestuurd naar een psychiatrisch ziekenhuis voor een behandeling van minstens acht weken. Daar zit hij nu bijna zes weken, maar beterschap lijkt veraf. Op dit moment hebben we absoluut geen idee hoelang hij daar nog zal moeten blijven.

Die veertig opnamedagen per kalenderjaar zijn er al lang door gejaagd. Rekening houdend met het feit dat zo’n psychiatrisch ziekenhuis om en bij de 700 euro per maand kost en dat wij dat moeten betalen bovenop de lening van onze woning, wagen en de crèche en dat met het loon van een viervijfdecontract en een ziekte-uitkering, is de uitkomst van de som: wij gaan hieraan ten onder.

Soms denk ik dat mijn man beter een auto-ongeval had gehad. Dan zouden wij zijn ziekenhuisopname, de revalidatiekosten en al de rest gewoon terugbetaald krijgen. Maar omdat je niet kunt zien dat hij lijdt en hulp nodig heeft, is dat niet het geval. Nochtans zeggen huisdokters, psychiaters en psychologen dat hij professionele hulp nodig heeft. Mijn vraag aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block: waarom wordt die hulp niet terugbetaald? Waarom is professionele hulp voor een depressie niet te betalen, maar professionele hulp bij een gebroken been wel? Dat kán toch niet? Hoe kan het taboe rond psychiatrie in godsnaam verdwijnen als zelfs de ziekteverzekering het niet wil zien voor wat het is? Mijn vraag, nee mijn smeekbede, is dat de minister het probleem erkent. En dat ze zich als minister van Volksgezondheid geroepen voelt er iets aan te doen. Of om het met een parodie op haar eigen woorden te zeggen: ‘Kom eens uit uw kot.’

Thaïs Rombaut, Zwijnaarde.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234