Philippe Geluck bij een standbeeld van zijn beroemde Kat in Bordeaux. Beeld Photo News
Philippe Geluck bij een standbeeld van zijn beroemde Kat in Bordeaux.Beeld Photo News

Open Venster

‘Sorry Marc Didden, maar ik hoop dat dat Musée du Chat er wél komt’

Lezersbrief

Het is telkens uitkijken naar de column van Marc Didden, maar in Humo 4217 was het schrikken van zijn uitval naar het geplande museum rond Philippe Geluck. Het doet zelfs pijn te lezen dat dat hij hoopt dat er geen Brusselse cultuurgelden naar het museum zouden gaan. Dat werd gesuggereerd in de petitie tegen het project, maar Geluck heeft al laten weten dat het museum de gemeenschap niets zal kosten, autonoom zal functioneren, en hij is er niet weinig fier op dat er 25 mensen zullen worden tewerkgesteld. Het trieste is dat ze dat de makers van die petitie dat konden weten als ze hem de vraag hadden gesteld, maar kozen voor verdachtmakingen en leugens.

Het valt me zwaar als mijnheer Geluck wordt aangevallen, hij is al sinds mijn kindertijd een constante factor in mijn leven. Dat begon met heerlijke anarchistische kinder-tv, later met hilarische radio met een vrolijke bende waar onder andere de betreurde Marc Moulin deel van uitmaakte. En natuurlijk zijn er de albums van Le Chat die al jaren troost bieden. Het is er heerlijk vertoeven in een wereld van vaak absurde humor of waarin spitsvondig met taal wordt gespeeld. Zo ver van de humor van Kamagurka zijn we niet af. Geluck heeft z’n bewondering voor hem al uitgesproken, en in een Nederlandstalig album ‘De kat’ las ik ooit een hartelijk voorwoord van Kama.

Vandaar de verbazing dat een erudiet man als Marc Didden, wiens ‘Een gehucht in een moeras’ ik twee keer heb gelezen en waar ik in blijf grasduinen, Philippe Geluck ‘flauw’ noemt. Uiteraard zijn niet alle grappen even geslaagd, maar hij probeert tenminste origineel te zijn en een niveau te behouden dat zich ver houdt van platvloersheid, gemakkelijke grapjes of gratuit kwetsen van anderen. Het is ook niet altijd om te lachen, er zijn genoeg voorbeelden waarin Geluck genadeloos inhakt op racisme of zich verontwaardig toont dat er vrouwen in boerka’s gevangen moeten zitten.

Eén van mijn favoriete uitspraken van Le Chat is (eigen vertaling): ‘De lach is wat de mens van het dier onderscheidt. Tenminste als uitzondering wordt gemaakt van lafheid, slechtheid, gierigheid, mentale wreedheid, hoogmoed, venijnigheid, oneerlijkheid, alcoholisme, vulgariteit, de lokroep naar winst en de zin voor zaken.’ Een bijzonder mooie is Le Chat die onder een sterrenhemel ligt, en zegt: ‘De rijken hebben hotels met vijf sterren, armen mensen hebben er met oneindig meer.’

Het spijt me dan ook dat ik het met Marc Didden niet eens ben (want dat gebeurt niet vaak), maar ik hoop dat het museum er komt. Denk aan al die duizenden mensen die vrolijk gaan buitenkomen na de tijd die ze er hebben beleefd. Het kan als trekpleister dienen voor bijvoorbeeld Cinematek. Of, hoop ik, even stil worden bij de werken van Constantin Meunier in het Museum voor Schone Kunsten. Voor het geld had Geluck voor Frankrijk kunnen kiezen, daar is genoeg interesse. Je mag er niet aan denken dat het afloopt zoals het voetbalstadion dat er niet is gekomen. Zullen de Fransen terecht weer goed met ons lachen. ‘Ces Belges quand même. Een stadion bouwen zodat hun ploeg thuiswedstrijden kan spelen op EK 2020 konden ze niet, nu jagen ze ook één van de meest hooggeachte Franstalige humoristen weg.’

Nicolas Papadopoulos, Sint-Genesius Rode.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234