null Beeld Henk Deleu
Beeld Henk Deleu

Open Venster

‘Stop met het beschadigen van jongeren die zo graag bij de groep willen horen’

Lezersbrief

Na het lezen van jullie artikel over studentendopen in Humo 4230 voel ik me genoodzaakt om een ritueel aan te kaarten waarvan ik mag hopen dat het ondertussen verdwenen is.

Ikzelf heb jarenlang in een jeugdbeweging gezeten en daar was de doop een jaarlijks terugkerende gebeurtenis. Dan heb ik het niet over de leuke overgangsspelletjes die erbij hoorden als je in een oudere leeftijdsgroep terechtkwam, wel over vernederende dooprituelen die jongens van 13 en 14 jaar moesten ondergaan, uitgevoerd door de oudsten van de groep. Die werden vaak bijgestaan door leidinggevenden, die interessante ‘tips’ deelden.

Ik wil niet in detail treden, maar de daders zouden vandaag niet vrijuit gaan. Een gevolg van al die vernederingen was dat we slechts met vier overbleven in de oudste leeftijdsgroep, terwijl we enkele jaren eerder met meer dan twintig in de jeugdbeweging waren gestart. Wij waren ‘de echten’. Complete onzin, uiteraard. Velen verlieten een vereniging waarin ze zich geborgen hadden moeten voelen, terwijl het tegenovergestelde werd bereikt.

Toen het aan ons was om de jongere leden van de groep te vernederen, hebben wij dat gedoe afgeschaft. We deden samen leuke activiteiten waardoor mensen zich welkom voelden in onze groep. Wij waren toen 17 jaar.

De boodschap wil ik meegeven aan alle schachten-temmers te lande: stop die vernederingen, stop met het beschadigen van jongeren die zo graag bij de groep willen horen. Uiteraard is een overgangsritueel iets wat mag blijven bestaan, maar zorg ervoor dat het een gebeuren wordt waar iedereen zich goed bij voelt. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om op een respectvolle manier samen plezier te beleven?

J.D., Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234