column grunberg teaser Beeld Humo
column grunberg teaserBeeld Humo

columnarnon grunberg

‘Thierry Baudet, of u bent een historische onbenul, of u veinst een historische onbenul te zijn’

Arnon Grunberg richt elke maand het woord tot een markante figuur uit het nieuws en geeft gratis advies.

Arnon Grunberg

Thierry Baudet,

Het is ongeveer een jaar geleden dat ik u heb geschreven. Uw beweging had het aardig gedaan in de Nederlandse provinciale verkiezingen en tijdens uw overwinningsspeech, waarin u zich liet kennen als een ziek uiltje, sprak u de memorabele woorden: 'We hebben met zijn allen echt ons best gedaan, we hebben meer dan tweeduizend cv's doorgespit.' Als je niets kunt, kun je je altijd laten voorstaan op het doorspitten van cv's.

Vandaag zag ik op de site van de Volkskrant een filmpje van u in de Tweede Kamer. Je moet het vervelende jongetje in de klas nooit belonen met aandacht, maar als het geklier de veiligheid in de klas ondermijnt, dan zit er niets anders op dan dat jongetje te belonen met aandacht.

In het Nederlandse parlement zei u dat de EU voortgekomen zou zijn uit 'een machtsfantasie van Napoleon tot Hitler'. Wie meent dat de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, waaruit de EU is voortgekomen, een voortzetting is van Hitlers machtsfantasie, wat een wel erg vergoelijkend woord is voor genocide en massamoord, maakt zich schuldig aan geschiedvervalsing, aan revisionisme. Iemand die zoiets beweert, begeeft zich op het territorium van een David Irving, over wie later meer.

In datzelfde toespraakje van u in diezelfde Tweede Kamer bestond u het te beweren, ik citeer: 'Juist natiestaten zijn inherent vreedzaam.'

Werkelijk? Veinzen dat het Deutsche Reich in 1914 of das Dritte Reich in 1939 iets wezenlijk anders was dan een natiestaat, is het concept van de natiestaat zo buigen dat het in uw definitie past. Alleen landen die zelf nooit oorlogen zijn begonnen, maar consequent onder de voet zijn gelopen door andere landen, zijn dan natiestaten. Ja. En dat moet soevereiniteit heten?

Of u bent een historische onbenul, of u veinst een historische onbenul te zijn. Ik hoop voor u het laatste, al zou dat ook betekenen dat uw kwaadaardigheid werkelijk in niets verschilt van die van de gemiddelde revisionist.

In datzelfde toespraakje zei u over het nazisme: 'Dat ging helemaal niet over nationalisme.'

O, nee. Of u weet niets, maar dan ook niets van het Derde Rijk, of bent wederom een ordinaire revisionist die zijn kennis lijkt te halen uit de geschriften van het Institute for Historical Review van de al eerder genoemde David Irving, over wie later meer.

Het nazisme was een beweging voor wie het nationalisme, vandaar ook nationaalsocialisme, één van de belangrijkste pijlers was waarop het giftige stelsel van de beweging kon worden gebouwd. Het nazisme was bedoeld voor het Herrenvolk, de Duitsers. Minderwaardig geachte volkeren, zoals Polen, Russen en uiteraard Joden, moesten worden verdreven, tot slaaf worden gemaakt of vernietigd.

Uw leugens zijn zo impertinent en dermate schaamteloos, dat u in staat bent te beweren dat de gaskamers in Auschwitz, Treblinka, Sobibor en Belzec, om maar een paar kampen te noemen, gebouwd zijn door medewerkers van de Europese Unie.

U bent met andere woorden geen haar beter dan David Irving, de beruchte Holocaustontkenner. In 2000 verklaarde een rechter van het Britse hooggerechtshof dat Irving een racistische Holocaustontkenner was.

Gezien de manier waarop u over Marokkanen spreekt, bent u een racist. Als u toelichting wilt, kunt u uw berichten op Twitter bekijken. Gezien het feit dat u Hitler en de EU aan elkaar gelijkstelt, of op zijn minst de suggestie wekt dat die twee gelijk zijn, dat de EU is voortgekomen uit Hitlers machtsfantasieën, bent u een revisionist. En wie met droge ogen stelt dat het nazisme niets met nationalisme te maken heeft, zou net zo goed kunnen beweren dat de gaskamers een uitvinding zijn van de Europese Commissie, of de zionisten, of de socialisten.

null Beeld

Het is alleen te danken aan uw intense middelmatigheid dat u anders dan Irving nog geen Institute for Historical Review bent begonnen om de geschiedenis zo te verdraaien dat de daders de slachtoffers worden en de slachtoffers de daders.

Wie stelt dat de Europese Unie voortkomt uit Napoleon en Hitler, spuugt op de alleen al circa anderhalf miljoen dode Franse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en de circa twee miljoen dode Duitse soldaten uit die oorlog, om van de miljoenen slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog nog maar te zwijgen.

U mag een doodziek uiltje zijn, u bent ook de grote Nederlandse bespuger - groot naar Nederlandse begrippen - van de miljoenen slachtoffers van de slachtpartijen uit de 20ste eeuw, dat maakt u tevens tot een aasvretertje. Een Nederlandse David Irving. En iedereen die op u stemt, moet weten op wie hij stemt: op de Nederlandse David Irving, het aasvretertje, de revisionist en de mislukte romanschrijver Thierry Baudet die met zijn verdraaiingen van historische feiten het werk van zijn voorbeeld, David Irving, voortzet.

Uw leugenachtigheid gaat zo ver dat u de betekenis van woorden verdraait om maar niet te hoeven bekennen wat u echt bent. Dan hebt u het over 'semantisch meerduidig', in de hoop dat uw opponenten nog dommer zijn dan u. God, wat zou semantisch betekenen?

U zegt: 'Een complot is een plan.' Een complot is eerst en vooral een samenzwering.

U, beste Baudet, bent een aasvretertje dat over de ruggen van de slachtoffers van de vorige eeuw zijn machtsfantasietjes door middel van leugens en samenzweringstheorietjes probeert te verwezenlijken. De kleine teen van David Irving.

Vriendelijke groet,

Arnon Grunberg

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234