brusselmans column web Beeld Humo
brusselmans column webBeeld Humo

ColumnHerman Brusselmans

‘Toen ik door het sleutelgat keek, zag ik m’n grootvader Frans aan de pruim van m’n grootmoeder Maria ruiken’

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans gaat iedere week op zoek naar het verhaal achter een opvallende kop in de krant of op een nieuwssite.

Het Laatste Nieuws Beeld HLN
Het Laatste NieuwsBeeld HLN

Het Vlaams expertisecentrum voor seksu­ele gezondheid, Sensoa, geeft nieuwe richtlijnen aan leerkrachten, zodat ze weten welke seksuele voorlichting ze kunnen geven aan leerlingen van een bepaalde leeftijd. Nu, in mijn tijd bestond die hele voorlichting niet. Over seks werd niet gesproken. We kenden het woord seks niet eens. Ik werd me pas bewust van het bestaan van seks op m’n 13de, toen ik door het sleutelgat keek van de slaapkamer van m’n grootouders, en ik m’n grootvader Frans aan de pruim van m’n grootmoeder Maria zag ruiken. Ik hoorde hem zeggen: ‘Die kan wel een zeepsopje gebruiken.’

Op de lagere school repte juffrouw Brijs niet over de erotiek die eventueel zou kunnen bestaan tussen jongens en meisjes. Dat die erotiek ook zou kunnen bestaan tussen jongens en jongens, of meisjes en meisjes, dat bevond zich helemaal op een andere planeet. Pas later realiseerde ik mij dat buurjongen Patrick mogelijk ietwat van de verkeerde kant was. Nu mag je de uitdrukking ‘van de verkeerde kant’ niet meer gebruiken, onder het motto: ‘wat is er zo verkeerd aan die kant?’ En inderdaad, homoseksueel of lesbisch zijn, daar is niks fouts aan. Daarom ook dat Sensoa zegt dat er veel aandacht moet besteed worden aan de flikkerij in de seksuele opvoeding.

Leraren wordt aangeraden om te zeggen: ‘Nou, je neemt je stijve penis ter hand en ramt die in de kont van je vriendje. Voor de meisjes: duw je vuist gerust in de flamoes van je vriendinnetje, terwijl zij plitse pletse doet met je tieters.’ Maar de nadruk blijft liggen op de duiding van het heteroseksuele verkeer. Ikzelve wist reeds op m’n 16de dat ik heterofiel was. Dat zat zo: op die leeftijd mocht ik van m’n ouders voor het eerst naar een thé dansant in ons dorp Hamme. De jeugd van Hamme kwam samen in zaal Tivoli, waar plaat­jes werden gedraaid door de plaatselijke deejay ­Gilbert Van Damme, onder z’n pseudoniem Gildam. Hij had een hazenlip, maar dat heeft er in feite niks mee te maken. Hij had ook een klompvoet. Heeft er in feite evenmin iets mee te maken. Hij had ook een spraakgebrek, wat er in feite wel iets mee te maken heeft, want hij kondigde een plaat­je aldus aan in z’n microfoon: ‘Den noe een git van Fweddie Bwek’, en dan klonk ‘Rote Rosen’ door de zaal.

Ik stond een beet­je afzijdig, verlegen als ik was, en ik staarde m’n oogballen tot moes naar de meisjes. Zie je wel dat ik hetero was! Geen meisje was veilig voor m’n geile blikken! Maar ja, de meeste meisjes keken niet naar mij om. Kwam het doordat ik een veehandelaarszoon was, die elke dag de stallen moest uitmesten, waardoor de geur van koeienstront zich in m’n poriën had vastgezet? Of kwam het doordat ik zoveel acne had dat, als je al m’n puisten zou uitknijpen, ik minstens drie emmers kon vullen met pus? Of kwam het doordat ik op een bepaald moment riep: ‘Hé hoeren! Ik sta hier ook nog, hoor!’

Tot m’n stomme verbazing kwam er op den duur een meisje naar me toe. Ze zei: ‘Kom je hier vaak?’ ‘Alleen als ik hier ben binnengekomen,’ zei ik, en zo kwam het gesprek op gang. Ze heette Cindy, en was de dochter van voddenraper Jef de ­Vodde, en z’n vrouw Dikke ­Jacqueline. Cindy was maar 1 meter 45 groot, door een groeistoornis die ze had opgelopen wegens de neiging om kort van stuk te blijven. Toch was ze enigszins aantrekkelijk, mede omdat ze loens­te met haar prachtige grijsgroene oog. Over het andere oog droeg ze een ooglapje, te wijten aan een ontsteking van het hoornvlies. Dat ­interesseerde me niet zoveel, het enige wat ik wilde, was m’n eerste seksuele ervaring.

Ik trok m’n stoute schoenen aan, en zei: ‘Bij ons in de familie is het de traditie dat de mannen aan de pruim van de vrouw ruiken. Mag ik dat bij jou ook eens doen?’ ‘Als ik bij jou een tandenstoker in je ballen mag steken,’ zei ze, ‘want dat is de traditie in onze familie.’ Kijk, dat is het verschil tussen mannen en vrouwen: mannen willen simpelweg eens ruiken aan de pruim van een vrouw, maar vrouwen willen mannen pijn doen. Vrouwen zijn dan ook wreedaardige wezens.

Ten slotte kwamen we tot een genderoverschrijdend compromis: Cindy zou aan m’n lul ruiken, en ik zou een tandenstoker door haar clitoris jagen. Maar er was nergens een tandenstoker te vinden, en dus had ik geen seks met Cindy, maar twee jaar later wel met Wendy, een meisje zonder neusschot, maar wel een lekker ding. Dat Sensoa haar richtlijnen in de prullenmand gooit, want jongeren vogelen zelf wel uit hoe het zit met die afgezaagde seks.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234