null Beeld Vlaams Belang
Beeld Vlaams Belang

Open Venster

Tom Van Grieken vs. de linkse leerkrachten: ‘Dan mag je ook geen les meer geven aan leerlingen met een ander kleurtje’

Lezersbrief

‘Hebben we dat niet al eens meegemaakt in een buurland?’
Het wordt met de dag duidelijker dat in het blauwe maatpak van Tom Van Grieken dezelfde ranzige boodschapper steekt als Filip Dewinter en Dries Van langenhove. Al wie niet op de lijn van Vlaams Belang zit, is links. Het katholiek onderwijs kun je moeilijk een linkse bastion noemen. Trouwens, wie definieert wie dan een linkse dan wel rechtse leraar of lerares is? Als je de redenering van Van Grieken doortrekt, zou je ook geen les meer mogen geven aan leerlingen met een ander kleurtje of een andere geloofsovertuiging. Maar we leven in een multiculturele maatschappij, en op het atheneum heb ik geleerd met respect om te gaan met iedereen. Ook als hun overtuiging(en) niet de mijne waren. En je mag altijd een open discussie aangaan als je ergens niet mee akkoord gaat. De ‘afrekening in 2024' van Van Grieken is een heus dreigement. Na de uitspraak over blanke dominantie in Europa, nu het multiculturele aspect van de opvoeding ter discussie stellen: hebben we dat al niet eens meegemaakt in een buurland van ons? Jean-Marie Vanhaelewyn, Roeselare.

‘De democratie ondergraaft zichzelf’
Mensen zoals Tom Van Grieken en Dries van Langenhove horen niet thuis in het parlement. Toch zijn ze democratisch verkozen. De democratie is nu zichzelf aan het ondergraven. In de leefwereld en ideologie van Vlaams Belang zou dat onmogelijk zijn. Geert Van Camp, Brecht.

‘Leerlingen moeten in aanraking komen met andere meningen’
Als leerkracht geschiedenis kan ik het filmpje van Tom Van Grieken alleen maar afdoen als goedkope onzin. Zelf spreek ik me nooit uit over mijn politieke voorkeur, al heb ik vroeger les gehad van docenten die dat wel deden, zowel van de linker- als de rechterkant. Een leerkracht is nooit compleet neutraal. Ikzelf probeer zo inclusief mogelijk les te geven en leerlingen te vormen met een zo open mogelijke blik op de samenleving. Volgens Tom Van Grieken zou ik dus al extreemlinks zijn. Openstaan voor ‘anderen’ in de samenleving is echter weinig ‘links’. Het behoort tot de taak van een leerkracht om er te zijn voor iedereen, voor een hele klas, wie dat ook mag zijn. In een klas past geen slogan als ‘eigen volk eerst’, aangezien dat alleen maar polariserend zou werken. Een eigen mening hebben is, zeker in de hogere jaren, niet problematisch. Het is immers belangrijk dat leerlingen in aanraking komen met andere meningen. Leren discussiëren en argumenteren is juist zo belangrijk en leidt tot begrip. Jonas, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234