Droge akkers in Diksmuide-West-Vlaanderen

Open Venster

‘Triestig dat veel Vlamingen nu een zwembad willen’ - lezers over de droogte

Droge akkers in Diksmuide-West-VlaanderenBeeld Photo News

Door de enorme droogte van de afgelopen maanden, dreigt deze zomer een watertekort in België. Verschillende provincies hebben al een oppompverbod uitgevaardigd voor boeren. In het Vlaams-Brabantse Overijse kwam gisteren op sommige plekken al geen water meer uit de kraan.

Redactie

Verschillende lezers reageerden op de kwestie:

Lees ook onze analyse: ‘Te veel auto’s? Te weinig water? We weten niet hoe de zomer er zal uitzien als iedereen thuisblijft’

‘Triestig dat veel Vlamingen nu een zwembad willen’

Het is verbazend en triestig dat voor veel Vlamingen de logische oplossing voor het coronareisverbod een zwembad is. Klimaatbewustzijn, een dreigende droogte, drinkwatertekort, mislukte oogsten: het kan wel allemaal zo zijn, maar ze moeten hier nu een eigen zwembad hebben. Schiller zei al: ‘Mit der Dummheit kämpfen Götter selbst vergebens.’

Greet Van Hees, Turnhout.

‘Bij bouwprojecten gaan er wel duizenden liters grondwater verloren’

Landbouwers krijgen opnieuw het verbod om water op te pompen uit rivieren en beken. Tegelijk worden er bij nieuwbouwprojecten duizenden liters grondwater opgepompt die zomaar in het riool verdwijnen. Laten we de twee aan elkaar koppelen en ervoor zorgen dat landbouwers het opgepompte grondwater mogen gebruiken om hun velden te besproeien. De overheid zou een databank kunnen aanmaken waar de bouwindustrie verplicht wordt te melden waar grondwater opgepompt wordt. Landbouwers weten dan waar ze hun tankwagen kunnen vullen met water. Ook de overheid wint erbij: ze moet de landbouwers minder ondersteunen na verloren oogsten en krijgt meer geld via de btw.

P. Poppe, Kapellen.

‘Vang het water op als je je handen wast’

Er wordt gewaarschuwd voor een dreigend watertekort deze zomer, maar tegelijk wordt ons - terecht - aangeraden regelmatig onze handen te wassen. Ik stel echter vast dat men in de instructiefilmpjes steeds de kraan laat lopen. Ik plaats een teiltje onder de kraan zodat ik dat water kan gebruiken voor een wc-spoelbeurt. Op die manier kan ik wel vier keer per dag spoelen.

Roger Smets, Mol.

‘In de jaren 70 zijn er veel foute beslissingen genomen in de bouw’

Mijn ouders hebben in de jaren 50 een huis gebouwd. De toenmalige architect heeft zich geschikt naar de wens van mijn moeder en heeft een mooie alleenstaande woning met de toenmalige voorzieningen getekend, met regenput en sterfput, zoals dat toen gangbaar was. Een twintigtal jaar later, toen mijn moeder een wasmachine kocht, vond de verkoper dat zij een aansluiting op de waterleiding moest hebben (dat was nieuw), en het water van die regenput niet meer moest gebruiken…

Ik denk dat er toen heel veel foute beslissingen genomen zijn. Ik zie in mijn gemeente massa’s rijwoningen waarvan het regenwater naar de riool geleid wordt. Om nog niet te spreken over al die nieuwbouwprojecten in mijn dorp waar wekenlang, 24 uur per dag grondwater naar de riolen weggepompt wordt.

Gerrie Coomans, Mol.

Wat denkt u? Kunnen we een watertekort voorkomen? Bent u bereid uw watergebruik aan te passen?

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234