null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

humoOpen Venster

‘U wilt uw dak laten renoveren? Veel geluk’

Lezersbrief

Volgens de regering is de oplossing voor de energiecrisis simpel: renoveren, isoleren, warmtepompen en zonnepanelen plaatsen, enzovoort. Nog los van de vraag hoe de burger dat allemaal gaat betalen (ook een renteloze lening moet terugbetaald worden), is er de niet zo evidente keuze voor de uitvoerder van de werken.

Zeven jaar geleden besliste ik om mijn dak te laten isoleren. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee, en er waren premies. Fijn, toch? Ik wilde het niet door één of andere schimmige Oostblokonderneming laten doen, maar wel door een degelijke Belgische firma.

De werken zouden drie weken duren. Ze hebben een jaar aangesleept. Telkens opnieuw kwam er niemand opdagen, waarna ik met de projectleider belde. 'Hoezo, er is niemand? Morgen dan!’ En morgen werd volgende week. Het was te warm, te koud, te nat of te droog.

Ik wilde een Belgische firma, maar die liet de opdracht uitvoeren door een andere firma in Luik, die een Vlaams bedrijf inschakelde, dat werkte met een Poolse projectleider, die met een Roemeense subcontractor werkte die soms aanwezig was, met onder zijn commando een groep Tsjetsjenen, met wie elke vorm van communicatie onmogelijk was.

In de loop van dat jaar waren er telkens schadegevallen: er waren barsten in de bezetting binnenshuis, er werden dakpannen weggegooid die teruggeplaatst hadden moeten worden, nieuwe ramen werden kapotgeslagen omdat ze dachten dat het de oude waren. Telkens moest ik discussiëren om die schade in mindering te brengen op de factuur.

Toen na dat annus horribilis de werken eindelijk achter de rug waren, slaakte ik een zucht van verlichting. Eind goed, al goed? Een paar weken later ontdekte ik een eerste vochtplek. Dat moest ik maar aangeven aan de verzekeringen, zei het bedrijf. Waarna een tweede vochtplek verscheen. Hun beste stielman ging dat even komen herstellen. Niet dus.

Ondertussen zijn we zes jaar later en heb ik vijf grote lekken. Ik heb een proces aangespannen, ik heb al vier gerechtelijke expertises achter de rug en wacht nog steeds op het definitieve rapport. Een eerdere versie werd door de tegenpartij onderuitgehaald, omdat ze een nieuwe advocaat op de zaak hadden gezet die de vorige expertises niet had bijgewoond, en daarom moest alles opnieuw gedaan worden.

Met de advocaten- en gerechtskosten alleen al zou ik de helft van mijn dak door iemand anders hebben kunnen laten herstellen. Als de rechtbank finaal een beslissing zou vellen, dan kan de tegenpartij uiteraard nog in beroep gaan.

U wilt renoveren? Bonne chance.

Marc De Beul, Antwerpen.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234