null Beeld BPost
Beeld BPost

Open Venster

‘Uber en consorten vormen echt niet het grootste probleem op onze arbeidsmarkt’

Lezersbrief

‘Laat België maar een land worden zonder ­e-commerce’: die uitval van PS-voorzitter Paul Magnette in Humo 4249 werd op verbijstering onthaald. Zelfs van de vakbonden kwam er geen applaus. Maar dat is begrijpelijk: zij hebben zich in het verleden volledig miskeken op het fenomeen e-commerce. België had zijn positie als logistieke hub in het centrum van Europa lang geleden al kunnen verzilveren, maar liet kansen liggen. Toch heeft het overheidsbedrijf Bpost, waar 26.000 mensen werken, geen toekomst zonder e-commerce. Bovendien heeft het paniekerige lockdownbeleid van verschillende landen die handelsvorm een boost gegeven: elk huisgezin kent nu de weg naar digitaal kopen en eten.

De PS wordt in Wallonië opgejaagd door PVDA/PTB. Aan de Keizerslaan in Brussel, het hoofdkwartier van de PS, hebben ze ongetwijfeld geleerd dat partijen die extreemrechts na-apen, er zelden beter van worden. Waarom zou je door extreemlinks na te apen dan méér kans maken? Zullen populistische slogans een alleenstaande werkloze moeder met twee kinderen uit Charleroi uit de ellende helpen?

Als je echt om mensen geeft, bezorg je hun niet alleen een inkomen. Dan bezorg je hun ook waardigheid. En tot nader order is een job dan van groot belang. Een sociaal paradijs bouwen op een economisch kerkhof is onmogelijk. In de jaren 90 werd er snerend gesproken over de ‘hamburgerjobs’ in de Verenigde Staten en Duitsland, maar misschien is een hamburgerjob beter dan géén job?

Overigens, waarom zouden politici de waarheid in pacht hebben als het gaat over zinvol werk? Misschien moeten zij zich wat minder paternalistisch gedragen als het gaat over de job van een ander. ‘Ik wil geen lowcostjobs!’ hoorde ik minister van Werk Pierre-­Yves ­Dermagne (PS) sneren bij de bespreking van de arbeidsdeal van de regering-­De ­Croo. Welke jobs bedoelt hij daarmee? Zijn dienstenchequejobs dan niet zinvol? Moeten flexi-jobs weer op de schop?

De arbeidsdeal bevat on­­getwijfeld zinvolle maatregelen, maar biedt niet dé oplossing voor enerzijds de structurele ongelijkheid op onze arbeidsmarkt en anderzijds de war for talent. Dat hoeft ook niet te verwonderen: de regering heeft in haar regeerakkoord veel macht bij de sociale partners gelegd. Helaas zitten zij allemaal zo vastgeroest in hun eigen logica en structuren dat de innovatie niet van hen zal komen.

Om een werkbaar beleid te voeren, moet je vertrekken van een juiste analyse van het probleem. Het interview met Magnette en Dermine toont pijnlijk duidelijk aan dat het daar al grondig fout loopt. Als de regering zich wil herpakken, kan ze beter de tijd nemen om grondig te werk te gaan, ver weg van hijgerige twitteraars en opiniepeilers. En dan zal ze tot de conclusie komen dat Uber en consorten echt niet het grootste probleem op onze arbeidsmarkt vormen.

Dylan Casaer, Aalst.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234