null Beeld Wim van Cappellen
Beeld Wim van Cappellen

Open Venster

‘Van de studenten met wie ik in september aan de lerarenopleiding begonnen ben, is meer dan de helft al gestopt’

Lezersbrief

Ik volg een lerarenopleiding als zijinstromer. Ik ben gemotiveerd begonnen maar tegenwoordig moet ik mezelf naar de les sleuren. Meer dan de helft van de studenten met wie ik in september gestart ben, en vrijwel iedereen jonger dan 20, is al gestopt.

Het lesrooster verandert constant, zodat je de ene dag les hebt van acht uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds (met een uurtje onderbreking voor de lunch) en de andere dag maar een uurtje. Wie het openbaar vervoer neemt, is vaak langer onderweg dan op school. En dan zijn er nog de vele minivakjes, waarbij de docenten (vaak kleuterjuffen met een masterdiploma in de pedagogiek) zich belangrijk menen te moeten maken door de studenten met een boel taken op te zadelen. Voor de jongere studenten vormen die geen probleem: zij hebben het betere copy-pastewerk al goed onder knie en zijn dus snel klaar.

Schrijfopdrachten behoren ook tot het verleden: ‘Maak maar een vlog.’ Dat past ook mooi in de missie om studenten op te leiden tot leerkrachten van de 21ste eeuw. Boeken, schriften, bord, krijt: alleen een lomperd werkt daar nog mee. Er wordt niet meer naar leerkrachten gezocht; iedereen die met digital tools overweg kan, mag voor de klas.

Hoe goed ons onderwijs is, merk ik elke dag bij de jongelui in mijn klas die de middelbare school net verlaten hebben - tenminste: de 3 die nog overblijven van de 20. Hun kennis beperkt zich tot wat ze op Netflix hebben gezien, hun meningen beperken zich tot gender en klimaat.

Ja, ik ben vast een oude zeur, maar geen nood: na dit jaar haak ook ik af.

B.R., Merelbeke.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234