null Beeld ThinkStock
Beeld ThinkStock

Open Venster

‘Van jong tot oud zijn wij allemaal het slachtoffer van een economie die enorm veel vraagt en veel te weinig teruggeeft’

De oplossing voor de schrikbarende cijfers over de geestelijke gezondheid van onze jongeren wordt gezocht bij een uitbreiding van de zorg en sneller ingrijpen bij problemen. Dat lijkt niet verkeerd, maar waarom wordt er niet naar de oorzaken gekeken? Hoe komt het dat één op de zes tieners met een psychische stoornis kampt? Dweilen is goed, maar de kraan dichtdraaien is beter.

Eenzelfde gevoel had ik bij de plannen voor nieuwe sancties voor langdurig zieken. Als we de toename van het aantal langdurig zieken willen stoppen, moeten we kijken hoe die mensen in hun situatie terecht zijn gekomen en daar de oorzaken van aanpakken. Het bestraffen van slachtoffers van ons arbeidssysteem lijkt niet de goede weg.

Van jong tot oud zijn wij allemaal het slachtoffer van een economie die enorm veel vraagt en veel te weinig teruggeeft. We hebben al te lang gewacht om iets aan onze ontmenselijkte en ontspoorde economie te doen. Laten we niet de weg naar de afgrond blijven volgen. Laten we voor en met onze jongeren een wereld bouwen waarin iedereen op een aangename manier oud kan en wil worden. Hun geestelijke gezondheid en het welzijn van ons allen zal er wel bij varen.

Peter Verduyckt, Leuven.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234