null Beeld OPcura
Beeld OPcura

Open Venster

‘Veel gezinnen hebben milieuvriendelijke installaties geplaatst en worden nu een energiemelkkoe’

Lezersbrief

Wie zonnepanelen wilde installeren, zou zijn teller zien terugdraaien, beloofde de Vlaamse regering. Dat werd later beperkt tot een periode van vijftien jaar. Veel Vlamingen lieten zonnepanelen plaatsen, vervingen hun verwarmingsketel door een dure warmtepomp en schakelden over op elektrische verwarming. Heel wat gezinnen hebben daarvoor een lening aangegaan. Dat de teller zou terugdraaien, was een cruciaal element in hun terugbetalingsplan.

Plots kwam er een kink in de kabel. Het Grondwettelijk Hof vernietigde in zijn arrest van 14 januari van dit jaar de beslissing van de Vlaamse overheid omdat de bevoegdheid over de terugdraaiende teller bij de federale overheid, de CREG en de VREG berust.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) stelt ons nu voor om zoveel mogelijk stroom te verbruiken als de zon schijnt. Hou vooral het weerbericht in het oog als je de wasmachine of vaatwasser wilt aanzetten, of wilt koken of strijken. Hoe tweeverdieners dat moeten klaarspelen, is mij een raadsel. Een warmtepomp heb je nodig in de winter, en niet in de zomer, als de zon schijnt. Ook is gesuggereerd dat we batterijen kunnen plaatsen. Maar je hebt een kelder vol batterijen nodig om in de zomer de energie op te slaan die je in de winter nodig hebt. Dat is niet haalbaar, en nog minder betaalbaar.

Bovendien zullen de energieleveranciers onze stroomoverschotten overdag kopen voor 2 tot 4 cent per kWh, en die ’s avonds aan ons verkopen voor 25 tot 30 cent per kWh. Hoe durft men dat eigenlijk voor te stellen? Veel gezinnen hebben met hun spaarcenten, die al aan de bron belast werden, milieuvriendelijke installaties geplaatst en worden nu een energiemelkkoe. De Vlaamse regering heeft dat geld nodig om de groenestroomertificaten van de grote bedrijven te kunnen blijven betalen. De rijken laten hun subsidies betalen door de Vlaamse gezinnen. Of hoe onrechtvaardig een beleid kan zijn.

Karen Van Durme, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234