I Beeld BELGA
IBeeld BELGA

Open Venster

‘Veel horeca-uitbaters hangen vast aan wurgcontracten’

Lezersbrief

Door corona dreigen tal van horecazaken overkop te gaan, want veel horeca-uitbaters zijn geen eigenaar van hun pand. Ze hebben een huurcontract en zijn verplicht drank af te nemen bij de eigenaar (in veel gevallen een biersteker). Het zijn wurgcontracten, omdat de uitbater geen enkele concurrentie kan laten spelen bij de aankoop van zijn dranken. Koopt hij één bak Duvel of twintig bakken Duvel, hij betaalt voor elke bak evenveel. De winstmarge voor de uitbater in deze zaken is ook zeer klein, namelijk 2 á 4 procent.

Bovendien staat in veel van die huurcontracten dat, mocht de zaak failliet gaan en je hebt geprobeerd jezelf veilig te stellen tegen mogelijke schuldeisers door de oprichting van een bvba (kostprijs 18.400 euro), je toch persoonlijk verantwoordelijk blijft voor alle mogelijke schulden na het faillissement. Daardoor is de kans zeer reëel dat je als uitbater bij een faillissement volledig kaalgeplukt wordt, met loonbeslag op de koop toe.

De horeca sector heeft uitstel van betaling gekregen van RSZ en vakantiegeld tot begin december. Welnu, het is hoog tijd dat de nieuwe regering een halt toeroept aan die wantoestanden, anders dreigt december voor velen op een financieel en menselijk fiasco uit te draaien.

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234