Open Venster

‘Veel jongeren voelen zich onaantastbaar’

Redactie

Ik ga volledig akkoord met de brief van Willy Demoor in Humo 4159 omtrent topeconoom Jan-Emmanuel De Neve (41 jaar), die de ouderen de coronacrisis wil doen betalen. Hij had het over “Jongeren hebben het minste baat bij de lockdownmaatregelen, want ze zijn voor het virus minder vatbaar. Er moet dus hopelijk een besef komen bij de oudere generatie dat jongeren zich aan het opofferen zijn, zowel economisch als op vlak van mentale gezondheid”. Professor Philippe Van Parijs (69 jaar en met pensioen) had het er in ‘De Afspraak’ op 18 mei ook over. Hij die voorstander is van een basisinkomen!

Onze werknemerspensioenen behoren al tot de laagste van Europa. De laatste jaren is het levensonderhoud sterk gestegen. Het is in België wel schipperen als alleenstaande gepensioneerde terwijl men als single zonder kinderen tijdens zijn loopbaan nergens zo zwaar belast wordt. De professor heeft een veel hoger pensioen en hij kan ook nog lezingen geven. Sommige ambtenaren hebben een pensioen van 6.801,90 euro bruto per maand (cijfers 1 maart 2020 Federale Pensioendienst). Als de hoge ambtenarenpensioenen iets moeten inleveren, moeten ze zich echt geen zorgen maken.

“Jongeren zijn zich aan het opofferen”! Zijn de gepensioneerden en de rusthuisbewoners misschien de oorzaak van deze crisis? Zij zijn er de voornaamste slachtoffers van! Deze ouderen zijn niet bepaald globetrotters en citytrippers. Zij zijn niet massaal gaan skiën in Noord-Italië en Tirol wetende dat het coronavirus er al heftig tekeerging! De skiërs dachten, vóór hun vertrek, dat er hun niets kon gebeuren en trokken de schouders op (zelf meegemaakt toen ik er hen in februari op attent maakte). Sommige jongeren hebben lockdownparty’s gehouden en staan in groepjes te keuvelen op straat zonder masker en social distancing en komen ook aan huis bij elkaar.

Velen voelen zich onaantastbaar. Beseffen ze niet dat, ondanks het feit ze minder voor het virus vatbaar zijn en er zeer weinig ziek van worden, laat staan sterven, dat ze wel het virus onbewust kunnen hebben en ouderen besmetten die ervan sterven? Wie is het hier die de al zeer hoge prijs betaalt en er mentaal het meest onder lijdt? Je moet maar een 89-jarige mama hebben in een rusthuis voor wie haar pensioentje niet toereikend is.

Nu de lockdown aan het versoepelen is hou ik mijn hart vast want het zou eens als een boemerang kunnen terug komen. Men kan nu al waarnemen dat mensen zich roekeloos beginnen te gedragen en niet alleen de jongeren. Ik heb er zelfs al gezien die elkaar de hand en een kus geven op straat!

Monique De Muyter, Geraardsbergen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234