null Beeld Ever Meulen
Beeld Ever Meulen

Open Venster

‘Veel tinnituspatiënten hebben wel baat bij de TRT-behandeling’

Lezersbrief

Als tinnitusteam verbonden aan Hoorexpert Sint-Lievenspoort in Gent hebben wij met veel interesse het artikel ‘Tinnitus en corona’ in Humo 4211 gelezen.

Wat de toename van de tinnitusklachten tijdens de lockdown betreft, wordt er een Britse studie aangehaald en spreken de getuigenissen voor zich. Ook het belang van de multidisciplinaire aanpak bij tinnitus wordt duidelijk in kaart gebracht, tinnitus is inderdaad een multifactoriële stoornis. Op dit moment bestaat er geen genezing en zijn de therapieën (naast het behandelen van de onderliggende ziekten) erop gericht de waarneming van tinnitusgeluid te neutraliseren om zo de levenskwaliteit van de cliënt te verbeteren.

Het is jammer te lezen dat professor Vinck beweert de enige in België te zijn die een multidisciplinaire behandeling aanbiedt.Er zijn verschillende centra in België met een multidisciplinaire aanpak bestaande uit medische, audiologische, psychologische en kinesitherapeutische begeleiding. Het gaat hier over hoorcentra met ervaren therapeuten die werken volgens evidencebased wetenschappelijke inzichten.

Er bestaan twee overlappende benaderingen: de Tinnitus Retraining Therapie (TRT), waarbij men geluidsverrijking en gestructureerde counselingsessies gaat toepassen, en de cognitieve gedragstherapie (CGT). Dat is een vorm van psychotherapie waarbij men disfunctionele gedachten en overtuigingen en gedrag gaat aanpassen. Voor beide behandelingen zijn er studies uitgevoerd en bewijzen gevonden dat ze een positieve impact hebben. Inderdaad blijven grootschalige en goed gecontroleerde studies nodig om de effectiviteit nog beter weer te geven. Beweren dat de TRT-therapie slechts werkt op korte termijn en ook nog meer schade zou berokkenen, is toch wel kort door de bocht en ook niet correct. Wij als tinnitusteam zijn ervan overtuigd dat heel wat cliënten baat hebben bij TRT-behandeling. We beroepen ons daarvoor op de talrijke positieve ervaringen die we gedurende al meer dan twintig jaar hebben opgedaan. Ook andere interventies zoals de neuromodulatie worden niet aangehaald of besproken.

Voorts betreuren we dat alcoholconsumptie gebanaliseerd wordt. Nochtans is de zorgverlener het best geplaatst om een eventueel probleem op te sporen en bespreekbaar te maken. Het had een aanzet kunnen zijn voor iedereen die zich weleens afvraagt of alcohol en andere middelen helpen om zich meer te ontspannen en stress te verminderen.

Ellen De Bock & Tinnitusteam Hoorexpert Sint-Lievenspoort, Gent.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234