null Beeld ANP
Beeld ANP

Open Venster

‘Veel vrouwen kiezen meteen voor een halftijdse job, zodat de man voltijds moet blijven werken’

Beste Nathalie, ik schrijf deze brief naar aanleiding op je antwoord op mijn brief in HUMO 4160. Dat het zorgpersoneel momenteel het ongezondste werk doet, klopt uiteraard, en het zijn inderdaad vooral vrouwen. Dat neemt niet weg dat zowat alle werk waar giftige en gevaarlijke producten aan te pas komen, door mannen wordt gedaan.

Ik vroeg me af of je ooit hele dagen zware kruiwagens met aarde op steile hellingen geduwd hebt, bij temperaturen boven de 30 graden? Heb je ooit podia helpen opbouwen? Heb je ooit stukken van 60 kilo onder boormachines gesleurd? Ik in ieder geval wel, vanaf mijn 15de, wat overigens geen eigen keuze was: mijn ouders haalden me van school en besloten dat ik voor het gezin in de fabriek moest werken. Voor je denkt dat ik een stokoud mannetje ben: amper 45 jaar geleden was er in België leerplicht tot 14 jaar. In de fabriek werkten toen enkel mannen. Het werk werd te zwaar bevonden voor vrouwen, maar niet voor een kind van 15 jaar. Bij alle werk dat ik als ongeschoolde arbeider ooit gedaan heb was er één constante: je ziet er nooit vrouwen op de werkvloer. Feit is dat er altijd extreem zware menselijke arbeid gedaan zal moeten worden, en dat het altijd mannen zijn die daarvoor opdraaien.

Toen ik op een blauwe maandag even werkloos was, stond ik in de pc van het RVA steevast beschreven als ‘geschikt voor zwaar werk’. Toen ik aan de dame achter de computer opmerkte dat ik met mijn 1meter 60 en lichte lichaamsbouw misschien toch niet geschikt was voor zwaar werk, kreeg ik als antwoord: ‘Licht werk wordt voorbehouden aan vrouwen.’ Welnu, dat is wat ik seksisme noem.

Overigens beweer ik nergens in mijn brief dat huishoudelijk werk niet zwaar zou zijn, maar ik weet wel dat bij huishoudelijk werk, je geen 8 uur per dag bij 40 graden in de brandende zon fysiek zware inspanningen levert. Je staat niet bij min 14 graden in de grond te wroeten, je staat niet je leven te riskeren op een 30 meter hoge stelling of je bent niet doorweekt omdat je 8 uur in striemende regen stond. En als je even moe bent, kun je een pauze nemen.

Ik ken veel vrouwen die halftime werken en die erg gelukkig zijn. Ze vertellen me hoe aangenaam hun leven is, het is de beste keuze die ze ooit hebben gemaakt, en terecht. Als ikzelf halftime zou kunnen werken, zou ik met plezier de huishoudelijke taken doen. Want een halftimejob gecombineerd met het huishoudelijke werk is nog steeds stukken aangenamer dan voltijds buiten werken.

Het zijn echter de vrouwen zelf die ervoor kiezen om minder uren te werken, en zelfs dan zijn er nog steeds mensen die de zaken omdraaien. Mijn brief was trouwens allesbehalve een pleidooi om mannen minder in het huishouden te laten werken, ik gaf enkel een verklaring voor het feit dat vrouwen meer in het huishouden doen. Ik zou niets liever hebben dan dat zowel mannen als vrouwen minder buitenshuis moeten werken, zodat de huiselijke taken beter verdeeld worden. Maar wat we in de praktijk zien, is dat veel vrouwen er onmiddellijk voor kiezen om halftijds te werken, zodat de man verplicht is om voltijds te blijven werken.

Patrick Heymans, Asse.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234