null Beeld RV
Beeld RV

Open Venster

‘Verlaag de maximumsnelheid op de snelwegen tot 100 km per uur: de voordelen zijn legio’

Lezersbrief

Het Belgische klimaatplan is aan herziening toe ten gevolge van de verhoogde ambities van het Europees klimaatakkoord. Alle zeilen moeten bijgezet worden om de temperatuurstijging onder controle te houden.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om mijn favoriete ‘quick win’ nogmaals op tafel te leggen, al is er eerder sprake van een ‘slow win’. Door de maximumsnelheid op onze snelwegen te verlagen tot 100 km/uur realiseer je een snelle en kostenefficiënte vermindering van de CO2-uitstoot. Je krijgt er een hele reeks maatschappelijke baten gratis bovenop, nl. een toename van de verkeersveiligheid, betere luchtkwaliteit, minder lawaai, een betere gezondheid en minder stress. Om nog te zwijgen van de lagere brandstoffactuur. Toegegeven, we zijn doorgaans iets langer onderweg, maar de kans dat we onze bestemming zonder ongelukken bereiken, neemt meer dan evenredig toe.

Als we ‘en cours de route’ de planeet en onze kinderen een dienst kunnen bewijzen, dan is de rekening snel gemaakt. Samen zorgen we er voor dat de volgende generatie niet het kind van de rekening wordt, want hoe je het draait of keert : trager rijden is de meest efficiënte vorm van rekeningrijden. Door ons rijgedrag aan te passen houden we rekening met het collectieve belang en verminderen we de externe kosten.

Jo Maes, Bertem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234