null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Verplicht de PCR-tests als alternatief voor het vaccinatiepaspoort alleen waar het risico het grootst is’

Lezersbrief

De tweesporenmaatschappij is een feit. Aan de ene kant heb je de volledig gevaccineerden en de mensen die het voorbije half jaar besmet zijn geraakt, en aan de andere kant bijna alle jongeren en iedereen die nog op een eerste of tweede spuitje wacht.

De regering denkt de tweede groep te kunnen compenseren met twee gratis PCR-tests. Daar is één en ander op aan te merken. Blijkbaar is iedereen uit categorie twee a priori mogelijk besmet, tot het tegendeel bewezen is. Bovendien krijgt iedereen ook niet meer dan twee gratis tests, ongeacht of je daar enkele dagen mee moet overbruggen, of een hele zomervakantie. Een negatieve test is niet enkel vereist voor internationaal reizen, maar ook als je culturele activiteiten in eigen land wilt bijwonen.

Ten derde gelden de gratis tests pas vanaf 1 juli. Wie niet wil betalen, kan dus pas ten vroegste op 2 juli vertrekken. De tests zijn gratis tot en met 31 augustus, benieuwd hoeveel gezinnen dan nog met vakantie zullen vertrekken... Testcentra en laboratoria slaan nu al alarm dat ze de toevloed mogelijk niet zullen aankunnen. De gratis tests vervroegen zou stress kunnen wegnemen bij zowel mensen met reisplannen als bij de testcentra.

‘Gratis bestaat niet’ en ‘Wie op reis kan gaan, kan ook een test betalen,’ zullen gevaccineerden zeggen. Ze vergeten gemakshalve dat hun vaccin ook gratis was. Voor een gezin kunnen de kosten voor de tests hoog oplopen, ook al omdat men naargelang bestemming en vervoersmiddel voor de terugreis geen beroep kan doen op de gratis PCR-test in eigen land.

Graag zou ik de overheid voorstellen de PCR-tests als alternatief voor een vaccinatiepaspoort enkel te verplichten waar het risico het grootst is: op vliegtuigen, internationale treinen en bussen en grote bijeenkomsten zoals concerten. Elke burger moet een aantal gratis tests kunnen krijgen tot hij of zij volledig gevaccineerd is.

Voor reizen met eigen vervoer zouden binnen de EU steekproeven met sneltesten kunnen volstaan. Verzachtende omstandigheden kunnen dan zijn dat alle inzittenden behoren tot één huishouden of dat één inzittende volledig gevaccineerd is of over een geldige negatieve test beschikt. Voor wie dat niet realistisch acht: in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (13 miljoen inwoners) zijn er momenteel 6.000 centra voor sneltesten. Duitse burgers kunnen er gratis gebruik van maken. Online reservaties en instantresultaten zorgen ervoor dat dat voor alle betrokken partijen vlot en veilig verloopt.

B. Bruyninckx, Schoten.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234