null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Versoepelen op een moment dat de ziekenhuizen kraken: het komt mij helaas bekend voor’

Lezersbrief

Laten we veronderstellen dat er 50 procent kans is dat de versoepelingen terecht zijn en 50 procent kans dat ze te vroeg komen. In het eerste geval realiseren we een mooie maatschappelijke winst. De baten komen de hele maatschappij ten goede: de economie en de bedrijven, de jongeren en iedereen die snakt naar sociaal contact.

In het tweede geval wordt er te vroeg versoepeld. In dat geval stromen de ziekenhuizen verder vol en moet er later zwaar aan de rem getrokken worden, waarbij de scholen en de economie alweer het kind van de rekening worden. De kosten van dat scenario zijn gigantisch: de kostprijs op het vlak van gezondheid, samen met de verloren mensenlevens. Niet enkel de economie en de bedrijven betalen een zware prijs, maar ook de jongeren, en last but not least : het ziekenhuispersoneel. In dat geval zakt onze motivatiebarometer zwaar onder nul.

Je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat er een spelletje poker gespeeld wordt op de kap van de kwetsbaarsten in onze samenleving, én op de kap van onze enige echte helden: het medisch personeel. Wie het voorzorgsprincipe hanteert, kiest voor veiligheid. Nog even met zijn allen op de tanden bijten en geleidelijk de teugels lossen als de tijd er rijp voor is. Niet toegeven aan de druk van buitenaf, maar wel de getroffen sectoren blijven steunen. Versoepelen op een moment dat de ziekenhuizen kraken, het komt mij helaas iets te bekend voor.

Jo Maes, Bertem.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234