null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Vijftigers moeten nu langer op hun vaccin wachten dan de jongere mensen’

Al 25 jaar geef ik wiskunde in de derde graad van het secundair onderwijs in het Don Bosco in Halle. Sinds vorig jaar in mei ben ik ononderbroken les blijven geven, zowel afstandsonderwijs als contactonderwijs. Voor de vaccinatiestrategie die tot voor kort gevolgd werd, kan ik alle begrip opbrengen: voorrang voor de ouderen, mensen uit de zorgsector en mensen met onderliggende aandoeningen. Ik kan zelfs akkoord gaan met het feit dat sommige collega’s die tien jaar jonger zijn dan ik, al ingeënt zijn omdat zij zich in een ander vaccinatiecentrum op een reservelijst voor onderwijzend personeel konden inschrijven. Het spreekt ook voor zich dat men de leeftijd als een parameter hanteert en dus van oud naar jong vaccineert.

Tien dagen geleden kreeg ik mijn vaccinatiedocument in de bus, met de mededeling dat mijn eerste inenting zal gebeuren op 19 mei, de tweede op 10 augustus. De eerste reactie was een gevoel van opluchting, tot ik een aantal dagen later via de media vernam dat de strategie wordt omgegooid: de tussenperiode voor AstraZeneca wordt ingekort met vier weken, maar mensen die al een brief hebben ontvangen, vallen uit de boot en moeten de volledige twaalf weken wachten op de geruststellende tweede prik. De consequentie is afschuwelijk: de vijftigers, zeer actief op de arbeidsmarkt en toch al met een zeker gezondheidsrisico, moeten nu langer wachten dan de jongere mensen.

Zowel voor mezelf als voor heel wat leeftijdgenoten uit mijn vrienden-en kennissenkring is dat een slag in het gezicht. Wij ervaren dat als een zeer oneerlijke beslissing. We voelen ons de vergeten generatie, aangezien de toekomstige groepen wellicht een eenmalig vaccin zullen krijgen. Zo zijn jongere categorieën meteen beschermd, in tegenstelling tot de 50-plussers. Terwijl er komende zomer al massa-events kunnen plaatsvinden, voelen wij ons genegeerd door de overheid.

Het is positief dat de vaccinatiesnelheid nu verhoogd wordt, maar men moet de volgorde volgens leeftijd (van oud naar jong) blijven respecteren. Hoe absurd zou het zijn dat een 51-jarige leerkracht, een 59-jarige dakwerker, een 58-jarige cafébazin nog wachten op een tweede prik, terwijl grote groepen jongere mensen al volledig ingeënt zijn?

Tom Amijs, leerkracht wiskunde, Halle.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234