null Beeld RV
Beeld RV

Open Venster

‘Voor het volwassenenonderwijs is er geen enkele vorm van compensatie uitgewerkt’

De overheid verplicht zowel de reis- als de cultuursector om minstens vouchers te geven voor geannuleerde reizen of voorstellingen, maar het volwassenenonderwijs van de Vlaamse Gemeenschap voorziet dit schooljaar in geen enkele compensatie.

Vorig schooljaar was er een volledige lockdown vanaf 16 maart. Praktijklessen moesten volledig online gegeven worden. Een onmogelijke opgave, aangezien persoonlijke begeleiding niet haalbaar bleek. Cursisten zijn het immers gewend om individueel te werken. De leerkracht gaf eenvoudige klassikale oefeningen. Een meerderheid haakte af.

Ze hadden 180 euro per schooljaar betaald, voor 120 lesuren, live, in een klas! Niet om thuis, alleen, naar een computerscherm te turen, en ook niet voor slechts de helft van de uren... Velen hebben dan ook een gedeeltelijke terugbetaling van het inschrijvingsgeld gevraagd. Maar tevergeefs, ze kregen en krijgen geen voucher, geen inhaallessen, niets! Zelfs niet wanneer iemand verschillende cursussen volgt. Een medestudente betaalde bijvoorbeeld 865 euro voor vijf modules, maar ook zij ving bot!

Is er sprake van overmacht? Voor lessen die in september 2020 zijn opgestart, was het virus niet langer onvoorzienbaar, en kan de school zich dus niet op overmacht beroepen. Maar contactlessen zijn in november 2020 geannuleerd en door afstandsonderwijs vervangen. Praktijkklassen worden voor ‘slechts’ 50 procent geschorst, omdat die niet via het internet gegeven kunnen worden.

Het CVO Pro Aalst stelt dat zij het inschrijvingsgeld niet mag en zelfs niet kan terugbetalen, omdat het rechtstreeks naar Brussel doorgestort wordt. De Vlaamse overheid negeert alle vragen en opmerkingen. Op hun website staat wel: ‘Elk centrum bepaalt zijn eigen beleid over terugbetaling. Dat beleid staat opgenomen in het centrumreglement.’ De directie houdt echter het been stijf: ‘De garantie om (een deel van) het inschrijvingsgeld terug te betalen kan geen enkel CVO bieden.’

Culturele centra en luchtvaartmaatschappijen worden verplicht om geannuleerde tickets terug te betalen, toch minstens in de vorm van een voucher, maar het volwassenenonderwijs van de Vlaamse overheid vertikt het dus!

Dat het aantal inschrijvingen voor volgend schooljaar verder zal kelderen, staat in de sterren geschreven... Misschien is dat net de bedoeling?

P.S. uit M.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234