Nieuwsmijders Beeld Jeroen Los
NieuwsmijdersBeeld Jeroen Los

humoOpen Venster

‘Voor veel mensen is ‘kritisch zijn’ synoniem voor ‘geloven wat je wilt geloven’’

Lezersbrief

Met grote interesse heb ik het artikel in Humo 4282 over nieuwsmijders gelezen. De mijders hebben soms goede punten. Vaak is het nieuws te negatief of hangt het een eenzijdig beeld op. Maar juist in deze tijden is het belangrijker dan ooit om het nieuws te volgen. Tussen ons tijdsgewricht en de situatie net voor de wereldoorlogen zijn zoveel historische parallellen te trekken dat we onszelf goed moeten informeren om daadkrachtige en unanieme beslissingen te kunnen nemen.

Voor grote conflicten in de geschiedenis was de bevolking vaak slecht geïnformeerd of geloofde ze allerlei indianenverhalen. Het is goed dat mensen kritischer zijn geworden en niet zomaar alles voor waar nemen wat ze te lezen, horen of zien krijgen, maar vaak resulteert dat in de verspreiding van allerlei samenzweringstheorieën waarvoor geen sluitend bewijs bestaat. (Nee, gluten en melk zijn niet slecht voor je. Nee, Oekraïne heeft geen naziregime. Nee, Donald Trump heeft de verkiezingen in de Verenigde Staten niet gewonnen in 2020. Nee, de coronavaccins veroorzaken geen autisme. Enzovoort.).

Treffend vind ik het voorbeeld van de door Humo geïnterviewde Sébastien Demoor, die iedere vorm van nieuws mijdt en de klassieke media niet vertrouwt, maar wél de stemwijzer van de VRT gebruikt om een keuze te maken voor de verkiezingen. Of hoe ‘kritisch zijn’ voor veel mensen synoniem is voor ‘geloven wat je wilt geloven’.

Stijn Peeters, ­Montevideo, Uruguay

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234