null Beeld Lukas Verstraete
Beeld Lukas Verstraete

Open Venster

‘Vooral eerlijke en brave mensen worden gepest op het werk’

Lezersbrief

Ik wil graag reageren op het derde deel van dossier Pesten op het werk (Humo 4217). Daarin zegt preventieadviseur Peter Decavele: ‘In heel wat gevallen blijkt dat er een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen de zogenaamde daders en slachtoffers.’Dan moet men mij toch eens uitleggen wat de verantwoordelijkheid van de gepeste is. Zijn er mensen die gepest willen worden? Hij bedoelt vast dat er valse en echte slachtoffers zijn, maar waarom zou men daarover willen liegen? Je kunt er toch niet trots op zijn dat je wordt gepest? Je zou toch psychisch gestoord moeten zijn om zo de aandacht te willen trekken.

Ik denk dat vooral eerlijke mensen het slachtoffer van pesterijen worden, en ook brave mensen die zelfs niet kunnen geloven dat anderen er plezier in hebben dat ze het een ander lastig kunnen maken. De beweegredenen van de pesters kunnen velerlei zijn, heb ik gemerkt: hun werk is saai, ze willen macht kunnen uitoefenen, of ze doen het uit leedvermaak.

Ikzelf heb alvast geleerd dat je het best assertief reageert vanaf de eerste pesterijen, zowel tegen de pester als bij hogere instanties. Je mag niet te lang denken dat het wel zal overwaaien en daarna rustig kunt voortwerken. En als het toch te laat is, kies je beter het hazenpad dan de lijdensweg van eindeloze formele procedures op te gaan: die maken je alleen nog zieker.

Naam en adres bekend.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234