null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Vreemdelingen krijgen hier niet zomaar ‘alles’’

Lezersbrief

Gisteren zei iemand me nog dat we het zo moeilijk hebben en dat al die vreemdelingen hier ‘alles’ krijgen. Ik ken mensen uit Iran die hier al twee jaar legaal verblijven en tot nu toe helemaal niks hebben gekregen. Geen eten, geen drinken en geen onderdak, uitsluitend omdat ze de verkeerde administratieve beslissing hebben genomen.

Een vrouw met een zoon van 12 verblijft bij haar familie die haar uit eigen zak hebben onderhouden. Ze hebben er zelfs geld bij ingeschoten omdat de vrouw het recht heeft om werk te zoeken en men haar dus als ‘samenwonend’ beschouwt. Ze vindt hier echter geen werk, al doet ze haar uiterste best om Nederlands te leren.

De familie kon het niet langer bolwerken en heeft haar aan de deur gezet. Zonder covid was haar procedure lang geleden al afgerond, maar in augustus kreeg ze nog eens een brief om te zeggen dat haar tweede interview om ‘administratieve redenen’ werd uitgesteld. Fedasil verwijst haar naar het OCMW. Het OCMW verwijst haar naar Fedasil.

Haar enige recht is blijkbaar hier te zijn en te wachten. Eigenlijk wacht haar en haar zoon nu de hongerdood. Voor daklozenopvang heeft ze geen geld. Ze weet ook niet hoe ze haar weg in dit land moet vinden. Ze heeft nooit 1 cent ontvangen. Haar zoon is hier wel gratis naar school kunnen gaan en ze heeft hier gratis Nederlandse lessen kunnen volgen en ‘loopbaanbegeleiding’ gekregen.

Ik heb zitten rondbellen, ben van het kastje naar de muur gestuurd en heb ‘het circuit’ nu twee keer doorlopen. Iedereen vindt dat ik moet begrijpen dat ze er niets aan kunnen doen. Bij Fedasil had men zelfs het lef te vermelden dat ze ‘niet de enige is’ en dat ik dus niet zo hoog van mijn toren moest blazen. Het feit dat er meerdere mensen in deze situatie zitten, maakt ze dus aanvaardbaarder, alsof ze met velen minder dood zullen zijn als helemaal alleen.

Wat mij echt steekt, is dat ze hoogstwaarschijnlijk wel recht heeft op opvang, maar zonder een advocaat kan ze dat moeilijk opeisen. Wie wel ‘alles’ krijgt, is een maffiabaas uit het Oostblok of Italië die uitsluitend naar hier komt, omringd door minstens vijf advocaten. Zo’n typetje heeft al lang zijn sociale woning, zijn eerste job en een vals gebit gekregen.

Karin Meersman, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234