null Beeld Kristof Pieters
Beeld Kristof Pieters

Open Venster

‘Vrijwaar Tielrode van nog meer beton’

Lezersbrief

‘Uiteenlopend onderzoek’ – ik citeer Hans Leinfelder en Pascal De Decker, docenten aan de KU Leuven – ‘toonde reeds voldoende aan welke negatieve impact ‘urban sprawl’ heeft op biodiversiteit, voedselproductie, gezondheid, milieukwaliteit, waterbeheer… Elke nieuwe woning met tuin en/of paardenweide vreet voort aan de schaarse open ruimte die in verstedelijkt Vlaanderen nodig zal zijn voor het overleven van onze (klein)kinderen in tijden van klimaatverandering.’

Er is gelukkig al jaren een visie voor ruimtelijke orde: een structuurplan dat zijn houdbaarheidsdatum al een decennium is gepasseerd en een bijna-nog-niet-helemaal-klaar Beleidsplan dat gulzig in intenties is. Dat Beleidsplan Ruimte Vlaanderen wil ‘de veerkracht van de ruimte vergroten’ met onder andere het herwaarderen van beekvalleien. Er wordt zelfs gesproken over ‘omkeerbaar’ ruimtegebruik: bestaande maar slecht gelegen bestemmingen voor wonen of industrie zouden kunnen worden geschrapt. Theoretisch natuurlijk. Want voor de uitvoering ontbreken er duidelijke beleidskaders. Na elf jaar is het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, hét document dat onze laatste vergezichten moet sparen, al een overvolle map.

Vanuit de geest van dat Beleidsplan werd er ook een Subsidieplan uitgerold, waar gemeentes een beroep op kunnen doen. Geweldig is dat! Lokale besturen kunnen natuurplannen ontwikkelen en ‘groenpool’-dossiers indienen. Het bestuur van Temse – om nu één stadje aan een Vlaamse beekvallei te noemen – tracht die subsidies te grijpen om de Durmetuin, een privé-arboretum met 130 eikensoorten, in de deelgemeente Tielrode te redden van verkaveling. Maar tegelijk mag het keurige Matexi een wijk optrekken pal naast het provinciaal natuurdomein Roomacker, op de top van de Wase Cuesta, een steile heuvelrug die van Waasmunster tot Rupelmonde loopt en die al meer geschaad is door wilde bebouwing dan door Brel zijn ‘natte westenwind’. De gemeente Temse wil binnen haar Groenpooldossier trouwens ook een beek verleggen om toch maar een verkaveling panklaar te maken. Weliswaar minder huizen dan gepland, maar voortschrijdend inzicht kun je het bezwaarlijk noemen.

Het gemeentebestuur van Temse had in 2014 een omvangrijk ruimtelijke uitvoeringsplan voor Tielrode op maat van een aantal verkavelaars goedgekeurd, maar bevroor uiteindelijk de Roomacker-verkaveling na massaal protest. Toch werden alle verkavelingsplannen eind april, midden een isolerende pandemie, ontdooid onder het mom van een gloednieuw ‘Groenpool’-dossier. Al deze plannen boycotten vreemd genoeg de Vlaamse Groenpoolambities en toch preken de vossen van het schepencollege de passie. Zie eens hoe groen we het in Temse doen met Vlaamse steun! En zonder inspraak van de ophokkende bewoners tijdens corona. Tielrode, let op je kippen.

Als minister van Omgeving moet Zuhal Demir uit een ander vaatje tappen. Ik stel voor dat ze eens kijkt of gemeentebesturen zomaar recht hebben op haar zuinig bijeen gespaarde Groenpoolsubsidie, terwijl ze eigenlijk nog meer Vlaams landschap betonneren in een piepklein polder- en rivierdorp dat al meer dan 3.800 inwoners telt. Dat dat dorp op het platteland ligt, het ‘Buitengebied’ zoals zij dat noemt, is natuurlijk de reinste bijzaak. Waarschijnlijk zou ze kunnen opwerpen dat de geplande bebouwing slecht gelegen is en dus beter van bij de start kan worden vermeden?

Maak van de Wase Cuesta geen gebetonneerde Lorelei die chauffeurs in de file betovert en potentiële bewoners vervreemdt van de prachtige Roomacker die voor minstens een eeuw wordt weggestoken achter de façade van een klimaatvriendelijke Matexi-verkaveling. Wij hebben natuur nodig om te overleven, geen canons die vertellen hoe schoon ons Vlaamse land ooit was.

Beste minister, wees lief en hou ons ‘buitengebied’ leefbaar. Of simpel gezegd: operationaliseer het BRV! Word toch geen Kip Zonder Kop, doodgebeten door de Wase vos die resideert in het gemeentehuis van Temse. Niemand wil eindigen onder een linde op het laatste open stuk gras van Vlaanderen.

Alec Lamberts, chemicus, masterstudent ruimtelijke planning en videomaker, en Geert Colpaert, auteur van onder andere het ‘Boek der Ontwenning’ en ex-dorpsdichter van Doel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234