null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Open Venster

‘Vrijwilligers in de vaccinatiecentra moeten opletten voor de belastingval’

Lezersbrief

Ik ben een gepensioneerde verpleegkundige en verricht vrijwilligerswerk in de vaccinatiecentra van Turnhout en Weelde. Ik wil even wijzen op de belastingval voor de vrijwilligers in die centra. Ze krijgen een vergoeding van 35,41 euro per dag. Tot 2.600,41 euro zijn die inkomsten vrijgesteld van belastingen. Dat zijn 73 gepresteerde dagen. Overschrijd je dat bedrag, dan wordt de hele som bij het belastbaar inkomen gevoegd en moet je bijna de helft van de vergoeding afgeven aan de belastingen. Met andere woorden, hoe meer je je inzet voor de maatschappij, des te zwaarder dat je belast wordt.

Ik heb dat probleem aangekaart bij de kabinetten van de ministers Wouter Beke, Vincent Van Peteghem en Frank Vandenbroucke. Ik heb hen voorgesteld om de 2.600 euro belastingvrij te houden en alleen het surplus bij het belastbaar inkomen te voegen.

Van de kabinetten van minister Beke en minister Van Peteghem kreeg ik als antwoord dat de vrijgestelde vergoeding al verdubbeld is (vroeger was die inderdaad ongeveer 1.300 euro), maar voor de ongelijke behandeling als men meer vrijwilligerswerk doet, hadden ze geen alternatief.

Aangezien er nog meer vaccinatiecampagnes in het verschiet liggen, zal de meerderheid van de vrijwilligers veel meer dan 73 dagen komen werken. De gevolgen zouden niet te overzien zijn als ze plots afhaken. De vergoeding van 35 euro per dag is ook maar een peulschil, vergeleken met de vergoeding van 100 euro per uur voor de arts.

Zelf ben ik van plan om na 73 dagen mijn contract als vrijwilliger met vergoeding te laten omzetten in een contract zonder vergoeding, zodat die 2.600 euro belastingvrij blijft.

Luc Vanhoudt, via mail.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234