null Beeld Shutterstock / sema srinouljan
Beeld Shutterstock / sema srinouljan

humoOpen Venster

‘Vrouwen bezondigen zich even vaak aan grensoverschrijdend gedrag’

Lezersbrief

‘Het is belangrijk om jongeren, en dan vooral meisjes, al vroeg te leren hoe ze met ongewenst gedrag kunnen omgaan,’ schrijft lezer Jan Deckers in Open Venster in Humo 4285. Kunnen we eindelijk eens stoppen met de meisjes af te schilderen als de grootste slachtoffers van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag? Onderzoek heeft al meermaals aangetoond dat er net iets meer vrouwelijke daders van seksueel geweld zijn. En uit een onderzoek door psychologen van de Universiteit Gent bleek dat ongeveer evenveel mannen als vrouwen grensoverschrijdend gedrag ervaren.

Ik zag in 'Belgium’s Got Talent' hoe een vrouwelijk jurylid het podium opstormde om het afgetrainde lichaam van een atleet te betasten. Applaus! Waar waren toen de #MeToo-reacties? Stel je voor dat een mannelijk jurylid het podium oploopt om een vrouwelijke atlete te betasten? Tot de helft van de klachten tegen mannen wegens pedofilie bij echtscheidingen zijn vals volgens advocaat Jef Vermassen. En zo kan ik nog even doorgaan.

Ik heb zelf ervaren dat seksueel grensoverschrijdend gedrag van vrouwen tegenover mannen blijkbaar als een compliment beschouwd moet worden. Gelukkig begint men stilaan de klachten van mannen over grensoverschrijdend gedrag serieus te nemen. Ook mannen hebben vaak geen juist beeld wat grensoverschrijdend gedrag is, terwijl het wel sporen nalaat in hun psyche.

Het misbruik door mannen is vaak zwaarder en zichtbaarder door de fysieke verschillen tussen man en vrouw. Maar wat is het destructiefst in een mensenleven? Twintig jaar fysiek geweld door een vrouw zonder veel fysieke schade bij de man, of een man die na die twintig jaar één keer door het lint gaat en zijn vrouw in het ziekenhuis slaat?

Laat die oude seksistische clichés eindelijk los en pak het probleem met een open geest aan.

Bertho Bastiaens, Tongeren.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234