null Beeld Photonews
Beeld Photonews

Open Venster

‘Waar zijn mensen met een migratieachtergrond wel nog welkom, nu Vooruit hen verstoten heeft?’

Lezersbrief

Zoals veel anderen heb ik vorige week de uitspraken van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zien passeren. Ik weet dat er problemen zijn in Molenbeek, maar wat hij zei, heeft mij persoonlijk erg geraakt. Ik voel mij beledigd en in een hoekje gedreven, want alhoewel zijn uitspraken gekarakteriseerd werden als Brussel-bashing, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat hij het eerder over de inwoners had. Hij zou hetzelfde gezegd kunnen hebben over Borgerhout of de Brugse Poort in Gent.

Zijn uitspraak was louter geïnspireerd door wat hij ziet in Molenbeek, namelijk kleur op straat. Hij geeft personen met een migratieachtergrond indirect het gevoel dat het nooit voldoende zal zijn. Al spreek je alle drie de landstalen of behaal je een hoger diploma, je zult er nooit Belgisch uitzien.

Toen ik twee jaar geleden lid werd van Vooruit, dacht ik dat ik me aansloot bij een progressieve socialistische beweging. Ik had nooit verwacht dat men allochtonen bashen als electorale strategie zou gebruiken. De communicatie van Conner Rousseau wijst nochtans duidelijk in die richting. Hij geeft mensen met een migratieachtergrond binnen en buiten de beweging een niet mis te verstane boodschap: ‘Jullie horen er niet bij, jullie stem doet er niet toe voor ons.’

Ik betreur dan ook het stilzwijgen van het partijbestuur en de kopstukken. Daarmee scharen zij zich achter Conner Rousseau. Het is dan ook niet vreemd dat buitenstaanders denken dat Conner Rousseau de partij ís.

Van een progressieve beweging verwacht ik dat ze me hier veilig en welkom doet voelen, zeker in een maatschappij waarin extreemrechts aan een opmars bezig is. Dat de beweging ook een socialistisch programma heeft, dat draait rond koopkracht en solidariteit, geloof ik best, maar je energiefactuur kunnen betalen in een land waar je a priori niet welkom bent, is een bittere troost.

Ik vraag me af waar mensen met een migratieachtergrond wel nog welkom zijn nu de socialistische beweging hen verstoten heeft. Of verandert Vooruit nog van koers?

Mohamed Abdulhakim, Brussel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234