column grunberg teaser Beeld Humo
column grunberg teaserBeeld Humo

De mailbox vanArnon Grunberg

Waarde Sophie Wilmès, ik sluit me graag aan bij de Duitstalige minderheid in België

Arnon Grunberg richt elke maand het woord tot een markante fi guur uit het nieuws en geeft gratis advies.

Redactie

Waarde Sophie Wilmès,

Toen ik in De Standaard las dat u in Davos - waar ik graag kom en waar ik binnenkort weer naartoe ga - tijdens het Wereld Economisch Forum op een receptie genaamd Belgian Power Reception benadrukte dat het 'menselijk kapitaal' in België - die woorden alleen - 'loyaal, flexibel en zeer competent' zou zijn, besefte ik dat België nog wel even zal bestaan. De Vlaming die mij in juli bezwoer dat het over tien jaar met België gedaan zou zijn, heeft ongelijk. Een land dat aan het verdwijnen is, organiseert in Davos geen receptie met de naam 'Belgian Power Reception'. Een land waar het werkzame deel van de bevolking 'loyaal, flexibel en zeer competent' zou zijn, is bezig zichzelf omhoog te werken ten koste van die landen waar de arbeidskrachten lui en incompetent zijn en altijd bereid alles en iedereen te verraden. Ik noem geen namen van landen, zo ben ik niet.

Verder meende ik me te moeten haasten met mijn brief, want recentelijk zat ik in een Vlaamse talkshow naast journalist Rik Van Cauwelaert, een vriendelijke man die het theatrale aspect van de democratie matig leek te waarderen, maar die wel nieuwe verkiezingen in België voorspelde. En ik dacht toen al, want u was op mijn radar verschenen en bent eigenlijk nooit meer van mijn radar verdwenen: ik ga snel naar Sophie schrijven, straks heeft België geen vrouwelijke premier meer.

Overigens moet het me van het hart, over radars gesproken, dat ik, toen ik me recentelijk in een interview met Mark Schaevers liet ontvallen dat ik graag Belg zou willen worden omdat ik mijn Nederlandse paspoort dreig te verliezen, verwachtte dat u mij via een secretaris een bericht zou sturen waarin u mij hartelijk welkom zou heten als Belg. Maar niks. Misschien malen de federale molens langzaam, maar bij dezen nogmaals: een bericht van uw secretaris is welkom. Ik ben nog altijd hard op weg asielzoeker in Europa te worden, omdat Nederland de strengste wetten heeft als het gaat om de strijd tegen dubbele paspoorten. Van de Nederlandse staat mag je eigenlijk alleen maar Nederlander zijn en verder niets, en ik wil juist zoveel en vooral zoveel tegelijk zijn. Ik zou echt niet misstaan op een Belgian Power Reception in Davos of elders, als Amerikaanse Belg.

Daarnaast ben ik loyaal, competent en flexibel, en ik kan dus ongemerkt aansluiten bij het werkzame deel van de Belgische bevolking. Men zou bijna denken dat ik er was geboren. Aangezien ik niet in België woonachtig ben, weet ik niet hoe het werkt, hoe bepaalt men of ik Vlaming of Waal word? Om die keuze te vergemakkelijken en mensen niet op te zadelen met onnodige dilemma's, bericht ik u hierbij officieel dat ik me graag aansluit bij de Duitstalige minderheid te België en dat ik gereed ben, van top tot teen, voor naturalisatie, en dat het me zo leuk lijkt trouw te zweren aan de Belgische vlag, voor zover dergelijke rituelen in uw land bestaan, terwijl België nog een vrouwelijke premier heeft. Misschien hebt u familieleden, een tante, een zoon, een dochter, een achternicht aan wie ik in beperkte kring ook trouw mag zweren, ik doe dat graag. Mijn hart is immens als het om landen en mensen gaat.

Volgens Rik Van Cauwelaert moet België anders worden ingericht, en als ik eenmaal officieel lid ben van de Duitstalige minderheid in uw land dat dan ook mijn land zal zijn - het is net een ménage à trois die ik hier voorstel - kan ik me op bescheiden wijze met de hervormingen bemoeien.

Toen u premier werd, citeerde NRC Handelsblad De Standaard, en die krant schreef: 'Wilmès was de facto niet meer dan de boekhouder van de regering-Michel, een regering die voor 2019 een begrotingsgat nalaat van 8,5 miljard euro.'

Ik zou me om die begrotingsgaten niet zo druk maken, zeker niet in tijden van negatieve rente, en ik ben zo vrij u erop te wijzen dat ze, voor zover ik weet, in Nederland dat begrotingsgat grotendeels hebben weggewerkt. Zijn de mensen daar nu zo gelukkig?

Misschien zal uw collega Rutte wel zeggen dat het werkzame deel van de bevolking in Nederland eveneens loyaal, flexibel en zeer competent is, maar dat moet u maar met Rutte uitvechten. Het kan altijd competenter. De huizen in Nederland schijnen onbetaalbaar te zijn, misschien kunt u Nederlanders lokken, competente en flexibele burgers uiteraard, met een paspoort: koop een huis in Hasselt of Charleroi en krijg een Belgisch paspoort gratis. Men wil ook binnen Europa weleens wat anders.

U schijnt daar in Davos te hebben gezegd, ik citeer weer de Standaard: 'De magie van Davos is dat alle ontmoetingen zeer verschillend zijn.' Ik heb dergelijke magie ook beleefd in Kortrijk en Namen. Je hoeft niet naar Davos voor dergelijke magie, dat lijkt me voor de premier van België goed nieuws. Niet alleen loyale en competente arbeidskrachten maar ook magie, en als ervaringsdeskundige durf ik te zeggen: meer magie in Kortrijk en Namen dan in Eindhoven en Emmen.

Wat mij betreft, mag u het enige tijd uithouden als vrouwelijke premier. Wij moeten de noodzaak van een regering niet overdrijven. Een vrouwelijke nachtportier past uitstekend bij deze overgangstijd.

Uw

Arnon Grunberg >>

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234