null Beeld Google Maps
Beeld Google Maps

Open Venster

‘Waarom is de btw op cng niet verlaagd naar 6 procent?’

Lezersbrief

De regering heeft de btw op gas verlaagd van 21 naar 6 procent, maar dat geldt niet voor samengeperst aardgas of cng voor de auto. Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) laat Europa dat niet toe. Nochtans is aardgas tanken goedkoper in het buitenland (in Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk kost dat tussen 1 en 1,40 euro per kg). Waar is de logica?

Laten we duidelijk zijn, er bestaan geen propere fossiele brandstoffen. Wel is er een onmiddellijke impact van de verbranding van benzine, diesel, cng en lpg op de luchtkwaliteit in Vlaanderen. En dan scoort cng merkelijk beter op het vlak van de uitstoot van stikstof, fijnstof en CO2. Er wordt zelfs helemaal geen roet uitgestoten.

Ik heb eind 2020 mijn oude dieselwagen vervangen door een auto op cng. Nu voel ik me bedrogen. Het doet me denken aan de ecopremie op dieselwagens die in 2010 werd ingevoerd, waarna Vlamingen die massaal kochten om ermee rond de kerktoren te rijden.

De plug-inhybrides, die fiscaal gunstig zijn en dus erg populair als leasewagen, zouden volgens een Zwitserse studie tot 230 procent meer brandstof nodig hebben als hij niet goed wordt gebruikt. Weerom boerenbedrog!

Vervoer is een basisbehoefte. Veel mensen hebben de auto nodig om te gaan werken, maar ook om kinderen naar hun hobby’s te brengen, om hun ouders uit het sociale isolement te houden of mantelzorg te bieden, of voor een dagje ontspanning.

Zolang de overheid op de trein der traagheid blijft zitten als het over energiebeleid gaat, vrees ik voor een sombere sociaal-economische, maar ook een gitzwarte ecologische toekomst. Ze blijft toestaan dat een deel van het loon wordt uitbetaald in firmawagens en tankkaarten, en door nu de tarieven van De Lijn op te trekken naar 2,5 euro per rit, wordt nogmaals het verkeerde signaal gegeven. De boodschap is nog steeds niet begrepen.

Tim Hermans, Tongeren.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234