21/01/2020
pict. by Didier Lebrun © Photo News Beeld Photo News
21/01/2020pict. by Didier Lebrun © Photo NewsBeeld Photo News

Open Venster

‘Waarom kunnen foutieve fiscale keuzes niet meer rechtgezet worden?’

In Humo nr 4180 zegt Petra De Sutter dat volgens het nieuwe regeerakkoord de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Persoonlijk heb ik het omgekeerde mogen ondervinden bij de aangifte van mijn personenbelasting.

Mijn partner en ik zijn beiden actief als huishoudhulp. Dat is hard werken voor een bescheiden loon, dus we zijn zeker geen grootverdieners, maar we komen niettemin niets tekort. Op 1 mei 2015 was ons eigen huis na vijftien jaar afbetaald en op aanraden van de bank sloten we eind 2014 al een nieuwe hypothecaire lening af, met als hoofddoel de volgende tien jaar opnieuw te kunnen genieten van een fiscale aftrek.

Bij het invullen van de aangifte van 2016 wees de dienstdoende ambtenaar van de FOD Financiën mij op een gemiste kans, namelijk de keuze voor de afgelopen hypothecaire lening in plaats van de nieuwe hypothecaire lening. Die keuze werd echter niet door mij gemaakt maar door een collega van de FOD Financiën het jaar voordien.

Ik diende een klacht in bij de federale ombudsdienst en kreeg als antwoord dat de keuze onherroepelijk was, omdat ‘de wetgever het uitdrukkelijk zo heeft opgenomen in het wetboek inkomstenbelasting’. Het gevolg hiervan is dat wij onlangs een bedrag van meer dan 900 euro betaald hebben in plaats van 1.400 euro terug te krijgen.

Ik geef de nieuwe regering de raad bij de concrete uitwerking van het principe voor een eerlijke fiscaliteit woorden als ‘onherroepelijk’ achterwege te laten, zodat dergelijke foutieve keuzes alsnog rechtgezet kunnen worden, zodat de belastingbetaler niet het gevoel heeft de bodemlozeput van Belgische overheid te moeten vullen.

Filip Sohier, Poperinge.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234