Open Venster

‘Waarom moet de hele economie stilgelegd worden, als de ouderen spijtig genoeg toch het slachtoffer van corona worden?’

Redactie

Volgens de jongste statistieken is bij de mannen is meer dan 90% van de coronaslachtoffers 65-plusser, en bij de vrouwen meer dan 95%. Enkel bij de leeftijdscategorie 85+ zijn er meer vrouwen dan mannen overleden. Maar op die leeftijd zijn er meer vrouwen. Dus dat is een vertekend beeld. Op de totale bevolking is slechts 0,3% van de sterfgevallen te situeren onder de 44 jaar. De meeste lockdownfeestjes zijn door jongeren gehouden, ze zijn zwaar beboet en toch zijn er bij de jongeren heel weinig sterfgevallen. De ouderen die in woonzorgcentra wonen, zijn het grootste slachtoffer, dus het virus komt toch waar het wil, ongeacht welke maatregelen we nemen.

Kan iemand mij één reden geven waarom een volledige economie die gebouwd is op jongere mensen stilgelegd moeten worden, terwijl de ouderen spijtig genoeg toch het slachtoffer worden, ondanks al onze inspanningen. Geloof me: ik betreur elk overlijden, maar de dood hoort bij het leven. Nu de economie stilligt, moet iederéén boeten.

Kinderen op school hebben achterstand. Minderbedeelden en kansarmen zijn op dit moment nog slechter af dan vroeger. In België allen al zullen duizenden kleine bedrijven failliet gaan en de horeca en de toeristische sector hebben klappen gekregen waarvan ze de gevolgen nog jaren zullen dragen.

In afzondering blijven en mondmaskers dragen is het nieuwe normaal geworden. Dat aanvaard ik niet. Ik voel me niet meer thuis in mijn eigen land als ik gemaskerde mensen zie lopen. Ik schaam me uit het diepst van mijn hart als ik de volgende jaren tegen mijn kinderen en kleinkinderen moet zeggen dat ik me niet verzet heb tegen de opstapeling van schulden voor maatregelen waarvan niet bewezen kan worden dat ze ons effectief behoed hebben voor een pandemie.

Niemand kan zeggen wie besmet is geweest als er niet gemeten wordt, doch de hele bevolking dag na dag meten is onbegonnen werk. En toch hebben we alles stilgelegd. Wat ik wel weet, is dat we evolueren naar een maatschappij die tegen niets meer bestand is en waar we van nu af aan elk excuus kunnen gebruiken om afstand te nemen van onze medemens.

Voor de duidelijkheid: ik ben 61 jaar en ik heb een buikje. Dus ik behoor tot de risicogroep, maar ik laat me mijn vrijheid niet afnemen. Ik gun de jonge generatie de vrijheid om te leven die ze verdienen, die ze nodig hebben om onze maatschappij in leven te houden.

Ing. Luc Verschueren, Halle-Zoersel.

Hebt u ook een brief in de pen zitten? Mail naar openvenster@humo.be of vul onderstaand formulier in:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234